Zeci de mii de angajaţi din administraţia publica locală, în grevă generală
Peste 30.000 de angajaţi din administraţia publică din toată ţara au fost în grevă generală de o zi, după eşecul negocierilor de la Ministerul Muncii.
Articol de Radiojurnal, 12 Iulie 2016, 14:55
Peste 30.000 de angajaţi din administraţia publică din toată ţara sunt astăzi în grevă generală de o zi, după eşecul negocierilor de la Ministerul Muncii.
În câteva primării şi consilii judeţene se lucrează după program normal, dar salariaţii au anunţat că susţin protestul colegilor lor.
Angajaţii care participă la grevă au venit la lucru, dar asigură doar urgenţele de la direcţiile de taxe şi impozite şi de la serviciile de stare civilă, aşa cum prevede legea.
În Bucureşti, în paralel cu greva, se desfăşoară şi un miting la care participă angajaţi ai primăriei generale şi cei de la sectoarele 3 şi 4.
Sindicliştii sunt nemulţumiţi de faptul că măririle salariale cu cel puţin 25% şi acordarea voucherelor de vacanţă nu au fost incluse în acordul pe care urmau să îl încheie cu reprezentanţii guvernului.
Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale din Administraţia Publică, Pompiliu Buzduga, a anunţat că protestele vor continua săptămâna viitoare cu o grevă generală, dacă revendicările nu vor fi rezolvate.
Pompiliu Buzduga: Nu ştim ce doresc aceşti guvernanţi să facă cu administraţia publică locală. Oameni cu studii superioare, care lucrează de peste 20 de ani în acest sistem, care sunt devotaţi activităţii lor şi pleacă acasă cu 1300 de lei.
Dacă în al doisprezecelea ceas nimeni nu găseşte timp şi pentru noi atunci vom merge în grevă generală pe perioadă neterminată, începând de marţea viitoare.
Ministrul muncii, Dragoş Pâslaru, a precizat că vor fi făcute corecţiile salariale pentru funcţionarii publici din administraţia locală, pentru a fi rezolvate inechităţile din sistem.
În privinţa creşterilor salariale cu 25%, ministrul muncii a spus că le-a comunicat încă de la ultima rundă de negocieri sindicaliştilor din administraţie că nu este posibil să fie făcute în acest an, mai ales că nu există date cu privire la modul în care se structurează salariile tuturor angajaţilor din zona administraţiei publice locale.
Ministrul muncii i-a declarat redactorului nostru Alis Georgescu că acordarea tichetelor de masă cât şi a normei de hrană reprezintă o cheltuială bugetară de peste 3 miliarde de lei, cu un impact semnificativ asupra bugetului.
Dragoş Pâslaru:Asta nu înseamnă neapărat că am spus "Nu". Am spus că dacă stăm la masă şi invitaţia a fost la un grup de lucru împreună cu Ministerul Finanţelor Publice şi cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Stăm la masă şi definim foarte clar ce înseamnă că îşi permit. Care este gradul de sănătate sau cum evaluăm sănătatea bugetară a unei administraţii publice ca ele să poată să stimuleze, să zicem, prin voucherele de vacanţă angajaţii şi respectiv să extindă această normă de hrană pe care o are poliţia la restul angajaţilor.