Zeci de localităţi, afectate de inundaţii
Ministrul de interne a cerut autorităţilor din zonele afectate să monitorizeze permanent situaţia.
Articol de Mihaela Breazu, 22 Februarie 2010, 08:36
Inundaţiile şi alunecările de teren au afectat 39 de localităţi din 11 judeţe, potrivit unui bilanţ al Ministerului de Interne.
Este vorba despre judeţele Buzău, Dâmboviţa, Vâlcea, Prahova, Arad, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Teleorman, Botoşani, Olt şi Giurgiu. Sunt afectate 39 de localităţi din judeţele respective, patru drumuri naţionale, zece drumuri judeţene, nouă drumuri comunale, 1.355 de hectare de teren agricol.
Ministrul de interne, Vasile Blaga, a convocat Comandamentul pentru situaţii de urgenţă şi a cerut autorităţilor locale din zonele afectate să monitorizeze permanent situaţia şi să ia rapid măsurile care se impun.
Corespondentul Radio Romania, Matilda Cazacu transmite că nivelul apelor pe cursurile inferioare, în zona de nord a Teleormanului, a început să scadă uşor, iar pe altele nivelul este în staţionare.
La Alexandria, nivelul apei pe râul Vedea este de 425 cm, cu 45 cm peste cota de inundaţie, iar pe pârâul Câinelui, la Vârtoapele, cota a ajuns la 335 cm, cu 135 cm peste cota de inundaţie.
Ca urmare a staţionării nivelului, apa a început să se retragă de pe terenurile arabile şi păşunile inundate, la fel şi din gospodăriile şi anexele gospdăreşti. Sunt afectate aproximativ 200 de gospodării şi anexe şi peste 1.000 de hectare de terenuri arabile. Nu mai este nici o persoană izolată din cauza inundaţiilor.
Cu mare dificultate se circulă pe 4 drumuri judeţene, tot în zona de nord a judeţului, care fac legatura cu localitatile Ciolăneşti, Odobeasca, Perii Broşteni, Satu Vechi, Drăcşănei.
CFR anunţă că un tren suplimentar va fi introdus pe relaţia Timişoara Nord - Drobeta Turnu Severin şi retur. Totodată, opt trenuri au fost anulate, iar zece garnituri vor circula pe rute ocolitoare, din cauza unei alunecări de teren în judeţul Mehedinţi, care a dus la închiderea circulaţiei feroviare între staţiile Valea Albă şi Balota.
Aseară, apele râului Jijia au ieşit din matcă şi au inundat 180 de hectare de păşune în localitatea Răuseni. Cotele de atenţie au fost depăşite şi în localităţile Todireni şi Dângeni, însă nu au fost afectate gospodării sau drumuri.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani împreună cu Secţia de Gospodărire a Apelor monitorizează permanent debitele râurilor din judeţ si au trimis avertizări tuturor primăriilor din judeţ pentru a pregăti comandamentele locale pentru situaţii de urgenţă să intervină în caz de inundaţii, ne- a transmis corepondentul Radio România, Gina Poenaru.
Premierul Emil Boc se va deplasa în zona Pucheni-Malu cu Flori, din judeţul Dâmboviţa, pentru a vedea care este situaţia celor aproximativ 2.500 de persoane izolate încă de ieri, după ce drumul judeţean care de legătură s-a surpat din cauza alunecărilor de teren. Cetăţenii din zona afectată vor primi pâine şi apă prin intermediul Filialei de Cruce Roşie Dâmboviţa.
În judeţele Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj şi Satu Mare, codul portocaliu de inundaţii este valabil până la ora 16,00, iar codul galben, instituit încă de vineri, se menţine pentru vestul şi sud-vestul ţării.