Zeci de hectare de pădure şi mirişte distruse de incendii
Din cauza temperaturilor extrem de ridicate, vegetaţia uscată se aprinde în mai multe zone ale ţării.
Articol de Nicoleta Turcu, 22 Iulie 2012, 13:27
Zeci de hectare de pădure şi mirişte au fost distruse de flăcări, iar în multe zone pompierii încearcă să stingă focarele.
Acţiunea lor este îngreunată din cauza vântului care alimentează şi întinde focul, dar şi de drumurile greu accesibile.
La Sibiu, aproximativ 100 de pompieri şi voluntari încearcă şi acum să stingă incendiul izbucnit ieri în apropierea staţiunii Păltiniş din Munţii Cindrel care a cuprins 10 hectare de pădure.
Şi în Munţii Lotrului 60 de persoane intervin în apropierea vârfurilor Buceciu şi Muma, unde focul a afectat aproape trei hectare de fond forestier şi litieră.
Intervenţia pompierilor este însă îngreunată de terenul accidentat.
În ultimele 24 de ore mai mult de 70 de hectare de mirişte din judeţul Olt au fost mistuite de flăcări.
Pompierii militari au intervenit aproximativ 22 de ore pentru stingerea tuturor focarelor. În Harghita, pompierii au avut din nou noapte albă din cauza incendiilor.
Ei au supravegheat focarele de la Lacul Roşu, Gheorgheni, Borsec şi Mortonca Subcetate, care până acum au distrus aproximativ 50 de hectare de păşuni împădurite şi plantaţii de puieţi.
Incendiul din masivul Bucegi se extinde
Potrivit corespondentului RRA, Simona Uţă, 100 de pompieri, pădurari şi salvamontişti acţionează pentru stingerea incendiului izbucnit în munţii Bucegi din Parcul Natural Bucegi pe teritoriul administrativ al oraşului Buşteni.
Incendiul a izbucnit în urmă cu o săptămână, duminică 15 iulie, dupa ce un fulger a trăznit un brad care a ars mocnit.
Focul s-a extins la vegetaţia uscată şi jnepenii de pe o suprafaţă de aproximativ 300 de metri pătraţi, pe versantul prahovean al Masivului Bucegi, între Claia Mare şi linia de telecabină Buşteni-Babele în zona denumită "Creasta cu Zimbri”.
Focarul principal este amplasat la o altitudine de aproximativ 1700 m , într-o zonă greu accesibilă care face practic imposibilă acţiunea de stingere prin metodele obişnuite.
Salvamontiştii, pompierii şi jandarmii montani cară apa în zona incendiului cu bidoane şi rucsace de pe Platoul Bucegi, traseul este deosebit de accidentat, o persoană reuşind să facă o singură cursă pe zi.
Conform declaraţiilor şefului Salvamont Buşteni, Gheorghe Haiduc, acţiunea este una dintre cele mai dificile în care sunt implicate toate forţele, intervenţia fiind îngreunată nu doar de terenul accidentat ci şi de vântul care bate cu putere împrăştiind scântei care se aprind în alte zone.
Mulţi voluntari au urcat pentru a sprijini acţiunea pompierilor şi salvamontiştilor şi s-au deplasat în zona incendiului pentru a încerca localizarea şi lichidarea acestuia.