Zeci de copii din Botoşani se otrăvesc anual cu apă
Direcţia de Sănătate Publică a efectuat analize şi a constatat că 60 la sută dintre fantânile din judeţul Botoşani au apa nepotabilă. Acest lucru a condus la îmbolnăvirea a zeci de copii anual.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 21 Martie 2011, 17:13
Zeci de copiii din judeţul Botoşani se otrăvesc, anual, cu apa din fântânile intoxicate cu nistriţi şi nitraţi, susţine Tamara Ciofu, medic la Spitalul de Pediatrie Botoşani.
Oamenii nu au bani să îşi facă nici măcar analize la propriile fântâni, iar de construit, nici atât.
Un puţ săpat la 30 de metri şi izolat pentru prevenirea infiltraţiilor din straturile superioare costa maximum 3.000 de lei.
Şi daca ar avea bani, nu ar avea unde, pentru că pânza freatică este puternic afectată de infiltraţii cu substanţe dăunatoare provenite de la propriile grajduri sau latrine.
Pentru că nici autorităţile locale nu au intervenit în totalitate, acum trei ani Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a efectuat analize şi a constatat că 60% din fântâni au apa nepotabilă.
Cele mai afectate sunt localităţile de pe Valea Prutului, de altfel şi cele mai izolate şi mai slab dezvoltate.
În fântânile din localitatea Sadoveni, de exemplu, concentraţia de nitriţi din apă depăşea, în momentul testării, de opt ori limita maximă admisă.
900 de fântâni au fost închise, însă pericolul nu a fost nici pe departe înlăturat.
În 2009, boala albastră a afectat, la Botoşani, 100 de copii, iar anul trecut alţi 10 bebeluşi au ajuns în stare gravă la spital, după ce au băut apa bogată în nitriţi, spune doctorul Tamara Ciofu, medic la Spitalul de Pediatrie Botoşani şi iniţiatorul proiectului care continuă lupta cu boala albastră.
135.000 de euro pentru apă potabilă
"Boala albastră ucide la vârste foarte mici, dar poate să ucidă şi în timp, prin acumulările cronice din nitriţi. S-a ivit şansa acestor fonduri nerambursabile, prin parteneriat transfrontalier şi vom face aceste fântâni conform legislaţiei în vigoare.
"Ele vor fi plasate în zone accesibile, semnalizate corespunzător şi donate autorităţilor locale care vor avea obligaţia de a le întreţine.
"Sper că acest lucru să fie un început şi un semnal de alarmă pentru toate autorităţile locale, care trebuie să înveţe să facă fântâni sigure", spune Tamara Ciofu.
Accesat încă din anul 2009, când specialistul se afla la conducerea DSP, proiectul este unic la nivel naţional şi a fost aprobat abia acum.
El are o valoare de 135.000 de euro şi se va derula în 10 localităţi cu risc major de intoxicare cu nitriţi din judeţul Botoşani.
Beneficiarii sunt locuitorii din localităţile Mihăileni, Lozna, Dersca, Rogojeşti, Cândeşti, Hlipiceni, Călăraşi, Corni, Vorona, Leorda.
"Acest proiect transfrontalier va fi derulat în parteneriat cu raionul Hliboca, din Ucraina, care va beneficia de logistica necesară derulării unor campanii de informare.
"La Botoşani vom construi zece fântâni de mare adâncime, cu sursă de apă sigură" a declarat Lidia Onofrei, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.
Pe lângă construirea celor 10 fântâni, cu sursă de apă sigură, în zonele respective se vor mai realiza şi o serie de studii geohidrologice privind calitatea apei din fântâni, dar şi materiale de informare pentru educarea populaţiei.
Apa cu nitraţi şi nitriţi provoacă întârzieri mintale la copii, cancer la colon şi probleme de circulaţie la adulţi.
La bebeluşii mai mici de şase luni poate duce la deces.