Zeci de contestaţii depuse în anulare de condamnaţi definitiv
Zeci de contestaţii depuse în anulare de condamnaţii definitiv la completele de cinci judecători sunt judecate de Instanţa Supremă.
Articol de Diana Surdu, 20 Decembrie 2018, 14:48
Zeci de contestaţii depuse în anulare de condamnaţii definitiv la completele de cinci judecători sunt judecate de Instanţa Supremă.
În urma hotărârii Curţii Constituţionale, avocaţii inculpaţilor au invocat ilegalitatea acestor complete.
Competul 2 Penal a eliberat până acum cinci persoane ale căror pedepse definitive între trei şi cinci ani au fost date de competele de cinci judecători în 2016 şi în iunie 2018.
Magistraţii au suspendat în această dimineaţă sentinţele Alinei Bica şi ale lui Şerban Popa, condamnaţi în acelaşi dosar.
Cei doi se află însă în arestul poliţiei din Costa Rica, respectiv Italia şi pentru eliberarea lor trebuie anunţate autorităţile judiciare din aceste ţări.
Încă de azi noapte au fost puşi în libertate Dan Şova, Constantin Niţă şi Rudel Obreja. Avocaţii tuturor au invocat nelegalitatea completurilor care au dat hotărârile definitive în urma deciziei Curţii Constituţionale, care a constatat acest lucru.
Contestaţiile în anulare ale celor cinci vor fi dezbătute în 21 ianuarie 2019.
În cazul Elenei Udrea, magistraţii au amânat luarea unei decizii până în 28 ianuarie 2019.
Astăzi a fost respinsă şi o contestaţie în anulare a fostului senator Marius Isăilă, deoarece nu a fost depusă în termen.
Potrivit Codului de Procedură Penală, termenul de introducere a contestaţiei în anulare este de 30 de zile de la data comunicării deciziei instanţei de apel.
Până acum a fost doar interesul inculpaţilor condamnaţi să facă contestaţii în anulare, însă în cazul celor achitaţi procurorii pot contesta achitările, cu excepţia situaţiilor în care răspunderea penală se poate prescrie.