Zeci de clujeni cer branşarea la sistemul centralizat
Venirea anotimpului rece i-a făcut pe clujeni să se gândească mai bine când vine vorba de gestionarea bugetului familiei, mai ales în ceea ce priveşte facturile.
02 Septembrie 2010, 12:30
Venirea anotimpului rece i-a făcut pe clujeni să se gândească mai bine când vine vorba de gestionarea bugetului familiei, mai ales în ceea ce priveşte facturile.
Într-o perioadă când cererile de debranşare curg din toate părţile, Regia Autonomă de Termoficare Cluj Napoca a primit în ultima perioadă două cereri de branşare la reţea care acoperă peste 60 de apartamente.
Unul dintre blocuri a fost racordat la reţeaua de termoficare dar s-a debranşat în anii 90. Recent cei din blocul respectiv şi-au făcut calculele şi-ajuns la concluzia că e mai bine să se rebranşeze. Al doilea bloc al cărei asociaţii de proprietari a depus cerere nu a fost niciodată branşat şi a cerut prelungirea reţelei în aşa fel încât să poată furniza energie termică şi pentru blocul în cauză.
În prezent reprezentanţii RAT analizează costurile pe care le presupune această prelungire.
Branşarea se poate face doar înainte de furnizarea agentului termic, adică cel târziu în a doua jumătate a lunii octombrie. În ceea ce priveşte motivele celor care vor să fie racordaţi la sistemul centralizat acestea ar fi faptul că centralele au ieşit din perioada de funcţionare şi trebuie înlocuite.
Schimbarea centralelor presupune pentru fiecare apartament în parte costuri de câteva mii de lei. Pe lângă aceasta reprezentanţii Regiei susţin că preţul la apă caldă şi încălzire va fi mereu mai mic decât cel la gaz.
Din 2011 ca urmare a liberalizării preţului la gaze pentru consumatorii casnici costurile încălzirii pe gaz vor creşte şi în plus din 2013 va fi aplicată o taxă de poluare pe centralele de apartament.