Zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană
În termeni concreţi, potrivit datelor Eurostat, PIB al României a crescut de la 98 de miliarde de euro în 2006, înaintea aderării, la 160 de miliarde de euro în 2015.
01 Ianuarie 2017, 10:23
Astăzi se împlinesc zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Alături de intrarea în NATO, a fost principalul obiectiv al ţării noastre după 1990. Acum un deceniu, România intra cu mari speranţe în familia europeană.
În termeni concreţi, potrivit datelor Eurostat, PIB al României a crescut de la 98 de miliarde de euro în 2006, înaintea aderării, la 160 de miliarde de euro în 2015.
România a primit în cei 10 ani 39,8 miliarde de euro şi a contribuit la bugetul Uniunii cu 13,7 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că a primit peste 26 de miliarde de euro.
Cel mai mare avantaj al aderării îl reprezintă fondurile europene, menite să ajute la dezvoltarea ţării şi la recuperarea decalajelor faţă de statele vechi ale Uniunii, însă România nu a reuşit să atragă toţi banii alocaţi de Bruxelles, situându-se pe ultimele locuri între ţările Uniunii la acest capitol.
Un studiu al Comisiei Naţionale de prognoză, făcut pe baza a două scenarii arată că PIB este mai mare cu peste 10% decât ar fi fost dacă nu ar fi fost folosite fondurile europene.
Rata şomajului a fost cu 3,1% mai scăzută în 2015 şi tot datorită banilor europeni, în perioada 2007-2016 au fost create mai mult de 40 de mii de locuri de muncă.
Un alt avantaj al românilor este libera circulaţie în UE, dar în acelaşi timp acest lucru a însemnat şi plecarea a milioane de lucrători în alte ţări europene.
După zece ani în Uniune, România este în continuare sub Mecanismul de cooperare şi verificare pe justiţie, este în afara spaţiului Schengen, iar aderarea la moneda euro rămâne un obiectiv de viitor.