Zece ani de la aderarea României la NATO
La ceremonia organizată la parlament cu ocazia împlinirii a zece ani de la aderarea României la NATO, politicienii au adus un omagiu militarilor români pentru devotamentul lor.
Articol de Iulia Gherman, 01 Aprilie 2014, 23:28
La ceremonia solemnă organizată astăzi la parlament cu ocazia împlinirii a zece ani de la aderarea României la NATO, preşedintele Traian Băsescu a făcut un apel pentru identificarea celor mai bune căi pentru înzestrarea armatei române.
La rândul său, premierul Victor Ponta a subliniat că evenimentele recente din Crimeea şi Ucraina arată că securitatea trebuie întotdeauna întărită, iar România are o datorie fundamentală faţă de regiune, în primul rând pentru a asigura integritatea şi siguranţa Republicii Moldova, a Georgiei şi a Ucrainei.
Preşedintele Traian Băsescu a subliniat că aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană reprezintă cele mai importante realizări ale României şi a îndemnat clasa politică să finalizeze reformele economice şi pentru întărirea democraţiei asumate încă din faza de preaderare.
Şeful statului a atras atenţia că proasta guvernare poate pune în pericol stabilitatea ţării.
"Prin corupţie, prin incompetenţă, prin minciună, prin politizare sau prin deprofesionalizare, putem pune în pericol România mai mult decât orice altă ameninţare. Amestecul de lăcomie şi incompetenţă de care România suferă, pe fondul unei situaţii internaţionale caracterizate de agresivitate, dar şi de revizionism, poate pune în pericol ţara" a spus Traian Băsescu.
Preşedintele României a cerut guvernului şi parlamentului să ia măsurile necesare pentru înzestrarea corespunzătoare a armatei.
"2% din PIB" pentru dotarea Armatei României
Prim-ministrul, Victor Ponta, şi-a exprimat speranţa ca în următorii ani ministerul apărării să beneficieze de un buget de 2% din produsul intern brut.
"Vreau să fac un apel cu această ocazie către membrii parlamentului - sigur, nu în acest an, an electoral - ca să susţinem împreună fără niciun fel de acces de populism sau demagogie măsura prin care prin bugetul alocat ministerului apărării naţionale, creşterea cu 0,2% din PIB anual, să ne aducă la acel nivel de 2% pe care cu siguranţă ni-l dorim" a afirmat Victor Ponta.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a subliniat că România trebuie să folosească statutul său de stat membru al structurilor europene şi euroatlantice pentru a asigura securitatea teritoriului naţional şi a graniţei de est a NATO.
Călin Popescu Tăriceanu i-a criticat totodată pe cei care folosesc subiectul integrării în Alianţa Nord Atlantică în scop electoral.
"A pune sub semnul întrebării seriozitatea acestui angajament politic şi moral fundamental este un act antipatriotic şi un atentat la interesul naţional.
"România trebuie să devină un catalizator cu mult mai activ decât până acum în politicile de consolidare a graniţelor NATO şi UE, promovând energic asocierea Ucrainei şi a Republicii Moldova la Uniunea Europeană ca etapă în procesul de integrare europeană" a apreciat Călin Popescu Tăriceanu.
România pledează pentru politica "uşilor deschise"
În discursurile susţinute, reprezentanţii grupurilor parlamentare au adus un omagiu militarilor români pentru sacrificiul şi devotamentul de care au dat dovadă în timpul operaţiunilor NATO.
La finalul şedinţei solemne, Senatul şi Camera Deputaţilor au adoptat o declaraţie în care este subliniat angajamentul României de a promova activ rolul Alianţei Nord Atlantice de furnizor de stabilitate.
În document se arată, totodată, că România pledează pentru politica uşilor deschise, considerând deosebit de importantă continuarea extinderii NATO în zona Balcanilor de Vest şi în regiunea extinsă a Mării Negre.