Vremea nefavorabilă s-a resimţit în mai multe județe
Articol de Radiojurnal, 19 Noiembrie 2018, 13:39
Potrivit corespondenţilor Radio România, vremea nefavorabilă s-a resimţit şi în Olt, Dolj, Neamţ, Maramureş, Harghita, Sibiu sau Bistriţa-Năsăud.
În Capitală a fost convocat de dimineaţă un comandament de iarnă.
Primarul General Gabriela Firea a analizat modul în care s-a intervenit pe parcursul nopţii şi a decis o serie de măsuri pentru zilele următoare.
Autorităţile spun că în Bucureşti s-a lucrat toată noaptea pentru menţinerea şoselelor curate. Bucureştenii însă nu s-au arătat mulţumiţi, a constatat Alex Lancuzov.
Reporter: Cum s-a circulat în această dimineaţă? : Ca de obicei, când vine iarna, asta ce declarau ei este una, ce se întâmplă în real pe stradă nu prea se potriveşte. eporter: Noroc că nu a fost foarte frig? : Sunt 2 grade afară şi singura chestiune este mizeria asta. Pai este zăpadă cu multă apă. eporter: Nu se scurge? : Nu prea.
Reporter: Utilaje, poliţişti, aţi văzut? : Nimic.
Reporter: Bună dimineaţa. În sfârşit şi un taximetrist. Cum a fost de la prima oră? : Fantastic de aglomerat a fost. Fantastic. Totul blocat. Se blochează pentru că au folosit maşinile pe post de umbrelă. Toată lumea îşi scoate maşinile pentru trei picături de ploaie sau de ninsoare.
Realizator: În Capitală, se aşteaptă şi în zilele următoare ploi, temperaturi scăzute, intensificări de vânt şi mai ales polei, avertizează meteorologii. Prezentă, de dimineaţă, la întrunirea Comandamentului de Iarnă al Capitalei, şefa Centrului Naţional de Prognoze din cadrul Admnistraţiei Naţionale de Meteorologie, Gabriela Băncilă, a detaliat evoluţia vremii.
Gabriela Băncilă: Precipitaţiile îşi vor face apariţia în a doua parte a zilei de mâine. Vor continua şi pe parcursul nopţii, de marţi spre miercuri şi cel puţin în prima parte a zilei de miercuri, când acestea vor fi mai ales sub formă de ploaie, în condiţiile în care, mâine dimineaţă, temperatura va coborâ, cel mai probabil spre -4 grade, cu alte cuvinte, valori termice negative. Apariţia acestor precipitaţii lichide, asociate cu intensificări ale vântului, în jurul a 45-50 de km/h, la rafale cel mult, creează condiţiile apariţiei poleiului.
Harghita
În judeţul Harghita, a nins abundent şi s-au depus 30 de centimetri de zăpadă, însă pe şosele stratul de zăpadă este de doar 5 centimetri. Potrivit corespondentei noastre, Angela Bârsan, pe mai multe tronsoane de drumuri naţionale se circulă în condiţii de iarnă. Pe Drumul Naţional 12 C, la ieşirea din tunel, în zona Lacul Roşu se circulă îngreunat din cauza utilajelor de deszăpezire care acţionează, iar pe Drumul Naţional 13 B, în Pasul Bucin, dinspre Borzont spre Praid se circulă pe un singur sens din cauza a două tiruri blocate. Iar în ieşirea din localitatea Corund, pe Drumul Naţional 13 A trei tiruri blochează un sens de mers.
Dolj
37 de utilaje acţionează începând din seara de 18 noiembrie pe străzile Craiovei pentru curăţarea zăpezii şi prevenirea formării poleiului. Pe fondul atenţionării Cod galben de ninsori, valabilă începând cu data de 18 noiembrie, ora 22.00, până în data de 19 noiembrie, ora 10.00, autovehiculele dotate cu lame şi dispozitive pentru împrăştierea materialului antiderapant au intervenit începând din data de 18 noiembrie 2018, ora 21.00, în zonele de risc de pe teritoriul municipiului (în zonele de pantă, în intersecţii, sensuri giratorii, pe pasaje) şi pe străzile principale, acţionând pentru îndepărtarea stratului de zăpadă depus şi pentru împrăştierea materialului antiderapant. n primele 12 ore de intervenţie au fost folosite 258 tone de material antiderapant în amestec - transmite corespondentul RRA Florin Firu.