Votul din diaspora
Ministrul de externe Teodor Meleşcanu a invocat o serie de ilegalităţi în cadrul procesului de votare în străinătate.
Articol de Florin Lepădatu, 11 Iunie 2019, 08:35
Ministrul de externe Teodor Meleşcanu a afirmat, luni, că instituţia pe care o conduce şi-a "epuizat resursele" pe care le poate pune la dispoziţia românilor din diaspora care doresc să voteze.
În opinia sa, principala problemă legată de modul de desfăşurare a alegerilor de la 26 mai la secţiile din diaspora a fost că, în loc de un singur scrutin, au fost două, existând, de fapt, trei buletine de vot, situaţie care a îngreunat desfăşurarea votului.
Reporter Carmen Gavrilă: "Şeful diplomaţiei române a spus că ministerul consideră că cea mai bună cale pentru a evita cozile la urne este ca votul să înceapă în străinătate cu 3, chiar 7 zile înainte.
Ministrul de externe Teodor Meleşcanu a invocat şi o serie de ilegalităţi în cadrul procesului de votare în străinătate, dar a spus că nu vor fi depuse plângeri în justiţie.
Teodor Meleşcanu: "Votul prin corespondenţă a fost adoptat în 2004 numai pentru alegerile parlamentare.
Nu s-a făcut însă nimic în ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale sau alegerile pentru Parlamentul European.
În toate aceste cazuri, evident că există un defect la nivelul Parlamentului.
Deci principala preocupare a noastră va fi remodelarea regulilor juridice privind votul din străinătate, acolo unde se fac în străinătate alegeri, pentru că la alegerile locale şi parlamentare se fac numai pe plan naţional."
Preşedintele Klaus Iohannis a cerut demisia miniştrilor de interne şi de externe, pentru organizarea defectuoasă a scrutinului de la 26 mai, în special în diaspora, unde zeci de mii de romani nu au reuşit să voteze.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat că va lua măsuri, după ce va analiza informaţiile pe care le-a solicitat instituţiilor implicate.