Vot final la legea pentru compensarea facturilor la electricitate și gaze
Măsurile de sprijin pentru cetățeni, dar și pentru firme au fost adoptate deja de senatori și ar urma să fie aplicate de la 1 noiembrie.
Articol de Amalia Bojescu, 27 Octombrie 2021, 13:34
Legea care va permite compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale intră la votul final în Camera Deputaților.
Măsurile de sprijin pentru cetățeni, dar și pentru firme au fost adoptate deja de senatori și ar urma să fie aplicate de la 1 noiembrie.
Proiectul de lege privind plafonarea prețurilor la energie a suferit mai multe modificări față de forma inițiată de guvern.
Astfel, schema de sprijin pentru clienții casnici, dar și pentru anumite instituții, între care spitale, primării sau ONG-uri, se va aplica în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.
A fost aprobată și o schemă de ajutor pentru IMM-uri, astfel că acestea vor plăti doar prețul energiei, fără taxele de distribuție sau transport.
De asemenea, cetățenii care se vor încadra într-un consum mediu lunar vor putea beneficia, pe lângă prețul plafonat, și de o compensare a facturilor.
Astfel, aceștia vor plăti mai puțin cu 33% la gaze naturale dacă au un consum de cel mult 220 m cubi pe lună și nu mai mult de 29 de bani pe kilowat/oră la un consum de maximum 330 de kw pe lună.
Prezent la dezbaterile din plenul Camerei Deputaților, ministrul interimar al energiei, liberalul Virgil Popescu, a mulţumit pentru sprijinul primit din partea tuturor grupurilor parlamentare, precizând că peste 70% dintre români vor beneficia de prevederile acestei legi.
Virgil Popescu: Toți clienții casnici, indiferent dacă au consum mediu sau nu au plafonare asigurată atât la energie electrică, cât şi la gaze naturale. Vorbim de aproape 15 milioane de români care vor plăti același preț ca anul trecut. Este o schemă de ajutor pentru întreprinderile mici și mijlocii, pentru microîntreprinderi, pentru profesii liberale, întreprinderi familiale, acestea vor plăti doar prețul energiei. Toate taxele, tarifele reglementate, nereglementate sunt scoase și vor fi suportate de la bugetul de stat.
Deputatul PSD, Radu Popa, spune la rândul său că legea pune în centru consumatorul casnic, fiind nevoie de măsuri intr-o situație de criză.
Radu Popa: Românii trebuie să știe că în iarna asta vor plăti, ca efect al acestei legi, aceeași factură cu factura pe care au plătit-o iarna trecută, la un preț egal și la energia electrică, și la gaze. Pierderile de rețea vor fi adresate, săptămâna viitoare, prin modificarea Legii 123. Avem încredere că săptămâna viitoare vom găsi o soluție.
Şi reprezentanţii USR, UDMR, AUR şi grupului minorităților naționale au precizat că susțin legea, pentru că este nevoie de măsuri într-o situație de criză. În curând se va da votul decizional în plenul Camerei Deputaţilor după care proiectul de lege va merge la promulgare.