Voluntari au venit în sprijinul familiilor din zonele afectate de viituri
Voluntari din județele învecinate și din țară au organizat colecte de alimente, pături și obiecte de igienă personală.
Articol de Luiza Rosetti, Tulcea, 17 Septembrie 2024, 18:38
O tabără de corturi cu o capacitate de 200 de locuri a fost instalată în comuna gălățeană Slobozia Conachi, în care se pot adăposti persoanele rămase fără locuințe în urma inundațiilor catastrofale de la sfârșitul săptămânii trecute. Voluntari din județele învecinate și din țară au organizat colecte de alimente, pături și obiecte de igienă personală. Nicoleta Pașol este angajata unei bănci și a venit în comuna Pechea din județul Galați ca să-i ajute pe oameni să scoată apa și noroiul din gospoării. Corespondentul RRA Luisa Rosetti a stat de vorbă cu ea.
Nicoleta Pașol: Ne-a luat o oră și jumătate numai să reușim să facem un mic culoar prin care să scoatem apa în casă, după care, când am terminat acolo, am luat-o pur și simplu înapoi pe uliță și am intrat unde era nevoie de noi. Pompierii sunt la datorie și fac o treabă extraordinară, dar e mult, este foarte mult de muncă. Deci noi suntem o echipă, eram 15 oameni, și numai să dai tot noroiul ăla din case, efectiv dădeai dintr-o cameră jumătate de oră în continuu trei bărbați cu lopeți și cu găleți și nu se mai termina. La doi metri înălțime a fost apa peste ei.
Reporter: Ce a fost cel mai greu?
Nicoleta Pașol: Munca fizică bineînțeles că este foarte grea, așa, dar pe mine, de exemplu, efectiv m-a rupt emoțional în momentul în care am început să văd prin noroi obiecte din astea de zi cu zi - o sticluță de ojă, o perie de păr, un glob de Crăciun, așa. Când vezi toate lucrurile astea acolo, în noroi, lucrurile astea foarte mici, de zi cu zi, îți dai seama de fapt că toată viața omului s-a dus, știi?
Centrele pentru sinistrați vor avea fiecare câte o echipă medicală, iar copiii din localitățile inundate vor fi vaccinați împotriva hepatitei - a anunțat ministrul sănătății, Alexandru Rafila.