Vocea flancului estic al NATO s-a făcut auzită la Bucureşti
Ministrul de externe Bogdan Aurescu a deschis ieri un forum intitulat "Vocea securităţii flancului 2015", în prefaţa summitului NATO de astăzi de la palatul Cotroceni.
Articol de Carmen Gavrilă, 04 Noiembrie 2015, 06:10
În prefaţa summitului de astăzi de la palatul Cotroceni, la Bucureşti a început ieri un forum intitulat "Vocea securităţii flancului 2015", eveniment desfăşurat sub auspciile organizaţiei German Marshall Fund.
Conferinţa care face referire la ţările din flancul estic al NATO a fost deschisă cu un discurs în care ministrul de externe Bogdan Aurescu a amintit provocările la adresa securităţii Europei centrale şi de est.
Bogdan Aurescu a declarat că reuniunea şefilor de stat din Europa centrală şi de est demonstrează interesul crescut al regiunii de a consolida securitatea comună ca parte integrantă a securităţii NATO.
"Reuniunea reflectă asumarea regională a responsabilităţii şi conştientizarea ameninţărilor cu care NATO se confruntă, mai ales la est şi a îndatoririlor pe care le avem ca membri ai alianţei de a contribui la securitarea euro-atlantică. Aliaţii din centrul şi estul Europei vor putea evalua dacă depunem suficiente eforturi pentru a avea o alianţă puternică, responsabilă şi pregătită, dacă acţiunile noastre sunt pe măsura angajamentelor luate la summitul din 2014 şi vom analiza care sunt priorităţile pentru summitul din 2016 de la Varşovia", a spus şeful diplomaţiei române.
Pornind de la evoluţiile de securitate de pe flancul estic al NATO, ministrul de externe a prezentat stadiul implementării deciziilor adoptate la summitul aliat din Ţara Galilor din 2014 şi a insistat pe rezultatele obţiunte ca urmare a aplicării planului de acţiune al NATO pentru creşterea capacităţii operaţionale.
Astfel, NATO dispune de o forţă consolidată pentru reacţie rapidă deja operaţională, precum şi de o prezenţă pe flancul estic sub forma structurilor de comandă şi control inclusiv la Bucureşti.
Pe fondul ameninţărilor continue de securitate atât din est cât şi din sud, ministrul Aurescu a explicat că obiectivul comun este consolidarea securităţii în cadrul NATO, securitatea aliaţilor fiind indivizibilă.
Bogdan Aurescu a mai spus că adaptarea continuă a NATO inclusv în perspectiva reuniunii la vârf de la Varşovia va consolida alianţa, o va face mai puternică şi mai capabilă să răspundă ameninţărilor conform valorilor fundamentale de unitate, solidaritate şi coeziune.
Ministrul de externe a reamintit propunerile recente ale României cu privre la necesitatea unei strategii integrate a NATO în relaţie cu partenerii din estul şi sudul alianţei şi cu privire la necesitatea unei evaluări strategice a contextului de securitate în regiunea Mării Negre, proces aflat deja în curs.