Vladimir Putin a obţinut o susţinere de aproape 100% în Parlament
Nici unul dintre partidele de opoziţie nu au trecut de pragul electoral în alegerile parlamentare de ieri din Rusia
19 Septembrie 2016, 17:41
Partidul Rusia Unită, al preşedintelui Vladimir Putin, a câştigat peste 76% din mandatele din Duma de stat, după centralizarea a 99,4 la sută a voturilor din alegerile de duminică. Rata redusă de participare la vot, de numai 47,8% - faţă de 60% în urmă cu cinci an -, şi chiar mai redusă în metropolele Moscova şi Sankt Petersburg, a fost, de fapt, în favoarea puterii, conform analiştilor.
De asemenea, sistemul de vot, jumătate proporţional şi jumătate majoritar, a favorizat partidul lui Vladimir Putin.
OSCE a criticat desfăşurarea alegerilor, afirmând că acestea au fost marcate de încălcări are drepturilor fundamentale şi de lipsa unor alternative politice diferite. De asemenea, au fost aduse dovezi ale fraudelor comise. Parlamentarul finlandez Ilkka Kanerva, coordonator special al OSCE pentru alegerile din Rusia, a declarat că imaginea de ansamblu a fost dominată de probleme şi numeroase încălcări ale normelor de procedură.
MAE rus a calificat aprecierea misiunii OSCE asupra alegerilor din Rusia ca fiind neobiectivă în privinţa restricţiilor din mass-media în timpul campaniei electorale din Rusia.
Numărătoarea voturilor arata ca Partidul Liberal Democrat (LDPR, de extrema dreapta), condus de Vladimir Jirinovski, a obtinut 13,7% din voturi, cu 3% mai multe decat in 2011, şi se află practic la egalitate cu Partidul Comunist, care are 13,9%. A mai depaşit pragul de 5% şi va fi reprezentat în parlament, partidul naţionalist Rusia Justă.
Niciuna dintre aceste formaţiuni nu este considerată "de opoziţie", parlamentarii lor votând de obicei alaturi de Rusia Unită, conform analiştilor. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că "se poate spune cu siguranţă că partidul Rusia Unită a obţinut un rezultat foarte bun", în ciuda participării la vot "nu foarte ridicate, dar oricum importante".
Partidele liberale de opoziţie, care îl critică deschis pe preşedintele Vladimir Putin, nu au trecut pragul de 5% necesar pentru reprezentarea în parlament.
Potrivit AFP, controlul absolut al partidului - creat în 2001 cu contribuţia lui Putin - permite orice modificări constituţionale. În Rusia, toată lumea se aşteaptă ca Vladimir Putin să candideze în 2018 la un al patrulea mandat prezidenţial.