Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Vlad Țurcanu: ” Sunt multe linii de cooperare”

"Apel matinal" - Invitat: Vlad Țurcanu, comentator politic și fost consilier prezidențial la Chișinău despre relațiile româno-moldovene.

Vlad Țurcanu: ” Sunt multe linii de cooperare”
Foto arhivă

Articol de Florin Lepădatu, 25 Noiembrie 2021, 09:16

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu - România este și va rămâne susținătoarea fermă a Republicii Moldova, atât pe plan economic, cât și politic, diplomatic, cultural sau educațional, afirma la București președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. După discuțiile de la Cotroceni, liderul de la Chișinău a ținut să reafirme importanța unității culturale, istorice și lingvistice dintre cele două țări, în condițiile în care Bucureștiul oferă un sprijin covârșitor, durabil și transpartinic autorităților din Republica Moldova, așa cum declara președintele Klaus Iohannis la finalul discuțiilor cu omologul său Maia Sandu. Mai mult, președintele României insista pe faptul că țara noastră susține în continuare eforturile autorităților de la Chișinău de integrare europeană. Invitatul de joi al "Apelului matinal" este comentatorul politic Vlad Țurcanu, fost consilier prezidențial, în direct acum la "Matinal" de la Chișinău. Bună dimineața!


Vlad Țurcanu: Bună dimineața! Mă bucur să fiu alături de ascultătorii Radio România.


Realizator: Ne reauzim acum când ne pregătim pentru sărbătoarea de 1 Decembrie. Plecând însă de la prioritățile de care aminteam ceva mai devreme, altminteri cunoscute și asumate de cei doi șefi de stat, de ce anume ar avea nevoie mai mult acum Republica Moldova din partea României?

Vlad Țurcanu: Putem spune că am ajuns într-un punct în care prioritățile de pe agenda bilaterală nu mai pot fi ocolite și vedem că e un interes reciproc și al elitelor deja, nu numai al cetățenilor, pentru că multă vreme, practic, cetățenii erau parcă înaintea autorităților, care din cvarii motive nu reușeau să colaboreze și nu reușeau să materializeze toate acele porniri pe care le-au avut dintotdeauna populațiile de pe ambele maluri ale Prutului. Acum, în contextul concret actual, autoritățile de la Chișinău au început din această toamnă, o dată cu alegerile anticipate de la 11 iulie, o dată cu instalarea unui nou guvern, ample reforme în practic în toate domeniile și sunt conștiente că fără contribuția unor state prietene ca România nu va fi deloc simplu. Să luăm, de exemplu, criza gazelor, care putem spune că s-a încheiat deja, deși mai sunt anumite reminiscențe după acea criză. Dar în acele zile de incertitudine au contat foarte multe lucruri, pentru climatul de la Chișinău și pentru siguranța eforturilor politice de la Chișinău, semnalele de susţinere venite de la Bucureşti şi alte capitale europene. Şi din punctul meu de vedere nu e puţin lucru să ştii că ai în caz de forţă majoră posibilitatea să primeşti gaz din România, printr-un gazoduct care a fost construit printr-o mare contribuție a României. Şi vor mai fi şi alte crize, presupunem, iar de gestionarea acestora va depinde susținerea populației pentru forțele pro-europene care conduc în prezent Chişinăul, Republica Moldova. În Republica Moldova sunt multe vulnerabilităţi în sistemul energetic, în cel informaţional, cel de securitate, care vor fi speculate de neprietenii Repunlicii Moldova în continuare. Asemenea riscuri, care au fost ignorate multă vreme, vor reapărea și expertiza pe care o deține România în aceste domenii şi în altele va fi de mare folos pentru transformările pe care le-am început aici în Republica Moldova.


Realizator: Prietenul la nevoie se cunoaşte, este o vorbă care iată capătă şi alte accente. Aminteaţi de alegerile anticipate de la Chişinău, formarea unui nou guvern, de climatul din capitala Moldovei. Dar cum arată astăzi agenda de priorităţi a forţelor politice reprezentative de la Chişinău?


Vlad Țurcanu: În multe privinţe vorbim de o concentrare pe aspectele practice, pe diverse proiecte care au fost fie amânate, fie s-au împotmolit, din cauza multiplelor crize politice care au dominat agenda politică de la Chişinău. Şi acum, pentru că guvernul proeuropean care a obţinut o largă majoritate în parlament, 63 de mandate din 101, trebuie să dovedească că este capabil să pună în aplicare acele reforme pe care le-a promis și, pe măsură ce Republica Moldova iese din izolarea în care a fost introdusă în ultimii ani, mai la început de cel ce îl numim aici guvernul oligarhic al lui Vladimir Plahotniuc şi după aceea al lui Igor Dodon, se prefigurează diverse proiecte, care, cum spuneam, vor da exemplu la Chişinău că Republica Moldova merge pe calea europeană şi va rezolva toate acele probleme care s-au acumulat în prezent. De exemplu, joi vine la Chişinău comisarul român al transporturilor, doamna Adina Vălean, cu care autoritățile de la Chişinău vor discuta aspecte care ţin de refacerea infrastructurii rutiere şi a celei feroviare. Şi asta ne dă sentimentul că procesele despre care vorbim de atâta vreme capătă concreteţe şi este important la nivelul mentalului colectiv să existe iată un asemenea sentiment.

Realizator: Ați vorbit despre gazele naturale și sincopele care au apărut. Știm de aici, de la Bucureşti, că, în curând, cele două Ministere de Externe lucrează la această întâlnire. Se vor vedea Natalia Gavrilița, premierul Moldovei, cu noul prim-ministru al României. Pe agendă vor fi și alte subiecte interesante, inclusiv colaborarea în justiție, de exemplu, plus un posibil ajutor în domeniul sănătății. Aveți și alte vești de la Chișinău?


Vlad Țurcanu: Sunt multe linii de cooperare. Vă amințiți, probabil, că miniștrii de externe ai României și ai Republicii Moldova au semnat o foaie de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare, cei ai educației un acord privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice. Cel mai important lucru, însă, pe agenda pe infrastructură este reconectarea energetică a Republicii Moldova la sistemul electric al Uniunii Europene, prin intermediul Republicii Moldova. Pentru că aici e una din acele vulnerabilități despre care vă vorbeam. Republica Moldova contractează energie electrică de la Termocentrala Termoelectrică de la Cuciurgan, care se află în stânga Nistrului, pe teritoriul nerecunoscutei republici nistrene. Și asta tot timpul a turnat plumb în picioarele Republicii Moldova, pentru că a trebuit să fie foarte atentă în relațiile cu Federația Rusă, pentru ca să nu rămână la un moment dat fără energie electrică. Iar aceasta nu se poate procura în momentul de față, pentru că nu există o linie de înaltă tensiune între Republica Moldova și România.


Realizator: România, corect. În urmă cu un deceniu, cred că vă amintiți, în data de 1 decembrie, ați vorbit la inaugurarea postului Radio Chișinău al Societății Române de Radiodifuziune. Ne apropiem, iată, de aniversarea primului deceniu de activitate. Ce credeți că a oferit și poate ce ar putea aduce în plus Radio Chișinău pentru ascultătorii săi din Republica Moldova?


Vlad Țurcanu: Eu sunt onorat că am putut fi în acel moment alături de oameni care au contribuit la ridicarea, la consolidarea acestui proiect, la readucerea în Republica Moldova, în Basarabia, a Radio România, după mai multe decenii de pauză forțată. Mulți dintre noi au crescut profesional și spiritual ascultând Radio România. Eu, de exemplu, îmi amintesc că în anii '90 mă trezeam la ora 5:00 ca să îl ascult pe regretatul Paul Grigoriu. De aceea, atunci când s-a întâmplat să fac parte din acea echipă care a pus bazele stației de la Chișinău pot să spun că a fost mai mult decât un efort, a fost o dedicație specială și un entuziasm colectiv. Iar acum prezenţa Radio România la Chişinău e deopotrivă un eveniment cultural şi unul spiritual şi atenuează acel sentiment de izolare care domină anumite grupuri din Republica Moldova, acea frustrare a unora dintre noi de a fi despărţiţi de ceea ce... deconectaţi de la ceea ce se întâmplă peste Prut. Iar în spaţiul audiovizual din Republica Moldova, Radio România Chişinău a devenit deja o prezenţă obişnuită şi foarte importantă pentru climatul mediatic de la Chişinău, tot ceea ce înseamnă Radio România, cu toată tradiţia şi principiile care există în marele colectiv din care faceţi şi dumneavoastră parte.


Realizator: Mulţumim pentru aprecieri. Din studioul "Paul Grigoriu", de aici, din Casa Radio, vă mulţumesc! Sper să ne şi vedem la un moment dat, când veţi ajunge prin Bucureşti, pentru a mai discuta despre relaţiile româno-moldovene, în condiţiile în care, iată, Moldova scrie o pagină interesantă în fotbalul continentului, prin prezenţa echipei Sheriff Tiraspol din Transnistria. Zi bună să aveţi!


Vlad Ţucanu: Şi dumneavoastră ! Vă mulţumesc foarte mult!


Realizator: Vlad Ţurcanu, comentator politic, în direct, la "Matinal", de la Chişinău.

Etichete : exclusiv radio rra
Prima ședință de politică monetară a anului la BNR
România 15 Ianuarie 2025, 09:32

Prima ședință de politică monetară a anului la BNR

Majoritatea analiștilor financiari și experților băncilor comerciale cred că banca centrală va menține dobânda cheie la 6,5%.

Prima ședință de politică monetară a anului la BNR
Oamenii au nevoie de actualitate, inclusiv în cultură, consideră președintele director general al SRR
România 15 Ianuarie 2025, 09:28

Oamenii au nevoie de actualitate, inclusiv în cultură, consideră președintele director general al SRR

"Apel matinal" - Invitat Răzvan-Ioan Dincă, președinte-director general al Societății Române de Radiodifuziune. Realizator:...

Oamenii au nevoie de actualitate, inclusiv în cultură, consideră președintele director general al SRR
O nouă şansă la viaţă
România 15 Ianuarie 2025, 08:52

O nouă şansă la viaţă

În prima parte a acestei luni, patru familii au acceptat să doneze organele celor dragi, aflați în moarte cerebrală.

O nouă şansă la viaţă
Criza medicală de la Spitalul din Carei, județul Satu Mare, nemulțumește părinții
România 15 Ianuarie 2025, 08:23

Criza medicală de la Spitalul din Carei, județul Satu Mare, nemulțumește părinții

Autoritățile locale și conducerea spitalului promit că situația se va remedia și că secția ar putea fi redeschisă până la...

Criza medicală de la Spitalul din Carei, județul Satu Mare, nemulțumește părinții
Solicitările Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești
România 15 Ianuarie 2025, 07:50

Solicitările Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești

Obiectivele studenților nu reprezintă o prioritate pentru autorități, susțin reprezentanții Alianței.

Solicitările Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești
România trebuie să-și reducă rapid deficitul bugetar și deficitul comercial
România 15 Ianuarie 2025, 07:38

România trebuie să-și reducă rapid deficitul bugetar și deficitul comercial

România are nevoie urgent de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar și a celui comercial, precum și pentru ținerea...

România trebuie să-și reducă rapid deficitul bugetar și deficitul comercial
Un nou fenomen ia amploare pe piața auto
România 14 Ianuarie 2025, 20:29

Un nou fenomen ia amploare pe piața auto

Tot mai mulți șoferi din București și din Ilfov își înmatriculează mașinile în provincie pentru a plăti un RCA mai ieftin.

Un nou fenomen ia amploare pe piața auto
AUR cere sesiune extraordinară a parlamentului
România 14 Ianuarie 2025, 18:45

AUR cere sesiune extraordinară a parlamentului

Scopul solicitării este începerea procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis

AUR cere sesiune extraordinară a parlamentului