Vizita preşedintelui Parlamentului European la Bucureşti
Vizita preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, la Bucureşti.
Articol de Radu Dobriţoiu, 21 Noiembrie 2018, 21:29
Preşedintele Parlamentului European, italianul Antonio Tajani, se află astăzi la Bucureşti, pentru a discuta despre preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie anul viitor. Tajani participă acum la o dezbatere cu tineri români, la Facultatea de Drept din Bucureşti, după ce a discutat cu reprezentanţii Parlamentului României. Are detalii despre acest moment din program Iulia Gherman.
Reporter:
"Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că în timpul întâlnirii au fost subliniate priorităţile pe care România şi le va asuma în perioada asigurării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Interesul se va axa asupra politicii de coeziune şi asupra cadrului financiar multianual, a precizat Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele Senatului a declarat că a avut şi o discuţie cu liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, cu privire la rezoluţia dată de acest for la adresa României."
Călin Popescu Tăriceanu:
"El nu este deloc surprins de ceea ce se întâmplă, pentru că în final, până la urmă, cred că foarte multă lume a înţeles că nu este o dispută autentică pe statul de drept, ci este o dispută în România între majoritate şi opoziţie şi sigur că subiectul statului de drept fiind un subiect extrem de sensibil, exportarea lui la nivelul Parlamentului European, a instanţelor europene poate să creeze o emoţie, care să ducă la adoptarea unor concluzii care nu sunt întotdeauna bazate pe cele mai reale şi factuale elemente".
Reporter:
"Senatorul PNL Florin Câţu a declarat că oficialii europeni au avut solicitări clare cu privire la respectarea statului de drept şi că aceştia au subliniat că rezoluţia dată de Parlamentul European reprezintă un semnal adresat guvernului şi nu cetăţenilor români".
Florin Câţu:
Florin Cîţ
"Este un mesaj de încredere care vine de la Parlamentul European. În ceasul al 12-lea vin şi ne susţin în continuare, au încredere în noi, dar totuşi există această neîncredere în modul în care sunt discutate legile justiţiei în România. România este prima ţară care pune sub semnul întrebării recomandările Comisiei de la Veneţia. Nici o altă ţară în Europa nu a făcut aşa ceva şi mai mult, valorile europene despre care s-a tot vorbit în această întâlnire nu vin de la parlamentarii europeni sau de la Partidul Naţional Liberal, sunt valori europene care sunt recunoscute în toate ţările, dar şi de Curtea de Justiţie Europeană".
Reporter:
"Întrevederea delegaţiei Parlamentului European condusă de Antonio Tajani cu preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor şi cu liderii partidelor parlamentare de la Bucureşti a durat aproximativ o oră, deşi erau prevăzute doar 30 de minute pentru această întâlnire".
Tot astăzi, la Bucureşti, preşedintele Parlamentului European a avut discuţii cu preşedintele României, Klaus Iohannis, şi cu premierul Viorica Dăncilă. În cadrul discuţiilor de la Palatul Victoria, Antonio Tajani a declarat că a venit momentul pentru accelerarea aderării României la spaţiul Schengen.