Viscolul şi ninsorile afectează sudul şi estul ţării
Traficul rutier a fost închis pe Autostrada A1 Bucureşti - Piteşti şi pe 12 drumuri naţionale, din cauza viscolului şi a vizibilităţii foarte scăzute. Codul portocaliu de viscol şi ninsori este în vigoare până joi seara.
Articol de Adriana Leu, 25 Ianuarie 2012, 07:43
ora 20.25 Un număr de 143 de localităţi din judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Buzău nu beneficiază de alimentare cu energie electrică, miercuri seară, în urma avariilor produse de ninsoarea abundentă şi de rafalele de vânt pe reţeaua de distribuţie a Electrica Muntenia Nord.
ora 20.00 Traficul rutier a fost închisă, miercuri seară, pe Autostrada A1 Bucureşti - Piteşti şi pe 12 drumuri naţionale, din cauza viscolului şi a vizibilităţii foarte scăzute, informează Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.
Traficul rutier pe A1 a fost închis de la 19,30, potrviit sursei citate.
Totodată, din cauza fenomenelor meteo extreme şi pentru a permite utilajelor de deszăpezire să acţioneze, traficul este închis pe DN 2 Bucureşti - Urziceni - Buzău, DN 3 Bucureşti - Fundulea, DN 5B Giugiu - Ghimpaţi, DN 7 Piteşti - Râmnicu Vâlcea, DN 1D Albeşti Paleologu - Urziceni, DN 22 Râmnicu Sărat - Brăila, DN 23B Măicăneşti - Ciorăşti, DN 2C Buzău - Slobozia, DN 2N Bogza - Căiata - Dumbrăveni - Jitia, DN 4 Bucureşti - Budeşti, DN 2A Slobozia - Urziceni şi DN 71 Bâldana - Ulmi.
Pe DN 73 între Câmpulung şi Braşov circulaţia a fost restricţionată pentru traficul greu mai mare de 3,5 tone.
Traficul va fi redeschis în funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice.
ora 18.20 Vântul suflă cu peste 50 km/h în Argeş, în Buzău, Prahova, Teleorman, Ilfov sau Giurgiu, iar din această cauză, există deja zeci de localităţi fără curent electric.
ora 18.00 Potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Cristina Grecu, căderile abundente de zăpadă au blocat câteva drumuri naţionale, unde autorităţile încearcă să intervină cu utilaje de deszăpezire.
Astfel de situaţii sunt în judeţul Buzău, în Vrancea, Ialomiţa sau Ilfov, mai precis în apropierea localităţilor Urziceni, Voluntari, Râmnicu Sărat, Brăila, Buzău, Slobozia, Jilavele, Costeşti.
În capitală, au căzut 48 de copaci, care au avariat zeci de autoturisme şi câteva cabluri electrice, iar în cursul dimineţii, unele linii de transport în comun au fost blocate.
În ce priveşte acţiunile autorităţilor, premierul a cerut prefecţilor să monitorizeze situaţia, să se asigure că va fi reluată furnizarea energiei electrice în localităţile unde a fost întreruptă, să asigure stocurile de alimente şi alte produse de bază, precum şi spaţii de găzduire pentru persoanele blocate din cauza intemperiilor, să asigure combustibil pentru societăţile comerciale de termoficare pentru a nu fi întrerupte căldura şi apa caldă.
Premierul a mai cerut sprijin pentru autorităţile locale de la Ministerul Transporturilor pentru deszăpezirea drumurilor.
În Bucureşti, primarul general a cerut locuitorilor să cureţe zăpada de pe trotuarele din faţa caselor, iar la cererea serviciului de ambulanţă, a solicitat direcţiilor de asistenţă socială să primească în adăposturi cât mai mulţi oameni fără locuinţe.
Pentru următoarele 24 de ore prognoza prevede viscol, iar apoi o răcire accentuată a vremii.
ora 17.30 Circulaţia pe DN 3, între localităţile Belciugatele şi Brăneşti,va fi întrerupta periodic, timp de 30 de minute dintr-o oră pentru ca utilajele de deszăpezire să poată acţiona.
ora 15.00 Mai multe localităţi au rămas fără curent din cauza viscolului în judeţele Ilfov, Constanţa şi Olt, anunţă ENEL.
ora 11.10 Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile desfăşurarea probei practice pentru obţinere permisului de conducere se întrerupe pentru zilele de 25 şi 26 ianuarie, a anunţat Prefectura Capitalei.
ora 10.45 - Mai multe aeronave de pe aeroporturile Otopeni şi Băneasa au întârzieri de cel mult două ore la decolare, din cauza operaţiunilor de degivrare, nicio cursă nefiind anulată, a anunţat purtătorul de cuvânt al Aeroportului Otopeni, Valentin Iordache.
Meteorologii au emis o atenţionare Cod portocaliu de viscol puternic valabilă pentru 17 judeţe şi municipiul Bucureşti.
Codul portocaliu de ninsori şi viscol a fost instituit pentru Bucureşti şi 17 judeţe din sudul Olteniei şi al Moldovei, toată Muntenia şi întreaga Dobrogea.
Este vorba despre judeţele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Galaţi, Vrancea, Constanţa, Tulcea, Mehedinţi, Dolj, Olt şi sudul judeţului Argeş.
Alte 14 judeţe din sudul şi estul ţării rămân sub cod galben.
Acestea sunt Caraş-Severin, Gorj, Vâlcea, Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi, Suceava, Botoşani şi nordul judeţului Argeş.
Ambele avertizări sunt valabile până joi seară la ora 18.00.
Pe drumurile naţionale din ţară se circulă în condiţii de iarnă. Se acţionează cu utilaje de deszăpezire şi se împrăştie material antiderapant.
Pe drumul naţional 12 A a fost impusă o restricţie de circulaţie pentru maşinile de peste 7,5 tone pe tronsonul Miercurea-Ciuc - Comăneşti din cauza viscolului de pe Vârful Frumoasa. Zborurile de pe aeroporturile Otopeni şi Băneasa au întârzieri la decolare.
De la Otopeni se pleacă cu 30-40 de minute mai târziu, în timp ce pe aeroportul Băneasa întârzierile ajung la 2 ore.
În capitală mijloacele de transport în comun circulă cu dificultate. Viteza de circulaţie este redusă, astfel că timpii de aşteptare în staţiile Regiei de Transport sunt mai mari
Ninsorile au cuprins aproape întreg teritoriul ţării, dar intensificările de vânt asociate, care conferă aspect de viscol, afectează sudul ţării: Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei şi într-o oarecare măsură, Dobrogea.
30 de judeţe din sud şi est, precum şi zona de munte, se află sub atenţionare cod galben, iar avertizarea este valabilă până mâine la ora 18:00.
În zona Constanţa, precipitaţile sunt sub formă de ploaie, astfel încât există un risc ridicat de formare a poleiului - mai spun meteorologii.
Ei avertizează că de joi noapte vremea va deveni geroasă, mai ales în sudul, estul şi centrul ţării.
La peste 1.800 de metri altitudine se menţine riscul de avalanşă de gradul 4, pe o scară de la 1 la 5.
Stratul consistent de zăpadă creează unele probleme în trafic, cu toate că se acţionează cu utilaje de deszăpezire şi se împrăştie material antiderapant, ne-a relatat comisarul Paul Ulieru de la Centrul Infotrafic al Poliţiei Române.
În judeţul Harghita a fost restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, pe DN 13A Miercurea Ciuc-Vlăhiţa, în vederea facilitării intervenţiei utilajelor de deszăpezire.
Circulaţia este întreruptă pe autostrada A 1, pe sensul de mers Piteşti-Bucureşti, de la kilometrul 71, din cauza unui autotren care s-a răsturnat.
Poliţiştii rutieri au deviat circulaţia pe DN 61, cu intrare la kilometrul 73 şi ieşire în autostradă la kilometrul 70.
Şoferii sunt sfătuiţi să nu plece la drum dacă nu au maşinile echipate corespunzător traficului în condiţii de iarnă.
Video: Circulaţia pe străzile din Bucureşti. Sursa: Alexandru Lancuzov.