Viscolul afectează sud-estul României
Pe autostrada A2 se circulă cu dificultate din cauza viscolului. Capitala şi 13 judeţe din sud-estul ţării sunt sub avertizare de cod galben de vreme severă.
Articol de Sorin Solomon, 19 Decembrie 2012, 09:25
Atenţionarea meteorologilor de vreme severă îşi face simţită prezenţa în Dobrogea.
În mai multe judeţe a început să ningă, iar vântul suflă cu petere, transmite corespondentul România Actualităţi, Mona Constantinescu.
În judeţele Constanţa şi Tulce a început să ningă, iar vântul bate cu putere.
Pe mare este furtună.
În Portul Tomis, dar şi la Eforie Nord, Eforie Sud şi Olimp valurie uriaşe trec de diguri.
Din cauza vântului puternic au fost sistate manevrele în porturile maritime respectiv Constanţa Nord, Constanţa Sud Agigea, Midia şi Mangalia.
Tot din cauza vântului puternic au fost închise căile navigabile.
Bara Sulina este impracticabilă pentru că vântul bate din nord-est cu forţa cinci la şase, iar pe Canalul Dunăre-Marea-Neagră manevrele au fost sistate pentru că vântul a ajuns la forţa opt.
Ofiţerii port-control au transmis navelor afate în rada interioară şi cea exterioară a porturilor avize de furtună şi le-au solicitat comandanţilor să ia măsuri suplimentare la bord pentru a preântâmpina accidentele.
În acest moment în rada interioară a portului se află şapte nave, iar în rada exterioară o singură navă.
Autostrada A2, sub viscol
Pe autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, între kilometrii 35 şi 105 vizibilitatea este redusă, pe alocuri chiar sub cinci metri, din cauza ninsorii viscolite, imformează centrul Infotrafic.
În unele zone partea carosabilă este umedă.
Cu toate că s-a împrăştiat material antiderapant, conducătorii auto trebuie să ţină cont că există risc de formare a poleiului, temperaturile fiind scăzute.
Codul galben este valabil până joi seară la ora 20:00, vor fi ninsori iar vântul va sufla în unele zone cu peste 70 de kilometri la oră.
Specialiştii spun că în funcţie de evoluţia vremii ar putea emite chiar cod portocaliu, spune directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu.
"Ninsorile încep după amiază. Ciclonul care produce acest viscol în România este situat undeva în Bulgaria. În funcţie de poziţionare, dimineaţă putem veni cu cod portocaliu sau putem reduce ca dimensiune aria care va fi afectată în România.
"Judeţele cel mai mult afectate de data aceasta vor fi: Constanţa, Tulcea, Giurgiu, Ialomiţa şi Călăraşi. O veste bună ar fi că cele patru judeţe afectate - Suceava, Neamţ, Iaşi şi Botoşani - de asta sunt ferite, nu intră în criteriile de dat atenţionare" mai spune directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu.
20 de localităţi izolate în Botoşani
La Botoşani, cel mai afectat judeţ de vremea nefavorabilă, se desfăşoară Comandamentul pentru situaţii de urgenţă, convocat de ministrul de interne, Mircea Duşa.
Mai mult de 20 de localităţi sunt încă izolalate, cursurile sunt suspendate şi astăzi în foarte multe şcoli, iar pe mai multe tronsoane de drumuri naţionale traficul este întrerupt, ne-au transmis corespondenţii noştri.
80.000 de oameni din judeţul Botoşani sunt izolaţi încă de vineri. 11 drumuri judeţene şi trei sectoare de drum naţional sunt în continuare închise, transmite corespondentul România Actualităţi, Gina Poenaru.
DN29 Botoşani - Săveni - Manoleasa este practicabil doar până la Ungureni.
DN24C Santa Mare - Ştefăneşti - Manoleasa - Rădăuţi- Prut este deschis doar până la Ripiceni, iar DN29A Dorohoi - Darabani - Rădăuţi - Prut este deschis doar până la Darabani.
Din acest motiv numărul persoanelor scoase din nămeţi şi cazate în adăposturi, şcoli, spitale şi locuinţe private rămâne la 200. Alte 40 de persoane sunt blocate de cinci zile în localitatea Răchiţi.
În urma acţiunilor întreprinse în cursul nopţii trecute în judeţul Botoşani, s-a reuşit deblocarea drumului naţional Dorohoi – Horodiştea, precum şi deszăpezirea localităţii Darabani.