Virozele respiratorii și gripele aglomerează spitalele și cabinetele medicale, iar situația s-ar putea agrava în perioada următoare
Virozele respiratorii și gripele aglomerează spitalele și cabinetele medicale, iar situația s-ar putea agrava în următoarea perioadă, mai ales că de luni copiii de grădiniță și elevii se reîntorc în colectivități.
Articol de Florin Lepădatu, 05 Ianuarie 2024, 14:50
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Virozele respiratorii și gripele aglomerează spitalele și cabinetele medicale, iar situația s-ar putea agrava în următoarea perioadă, mai ales că de luni copiii de grădiniță și elevii se reîntorc în colectivități. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase "Sfânta Parascheva" din Iași, Florin Roșu, a declarat că se înregistrează o creștere bruscă a cazurilor cu insuficiență respiratorie acută din cauza virozelor și gripei. Acestea necesită îngrijire în spital în regim de spitalizare continuă, însă au fost și cazuri care au fost duse în terapie intensivă. Pentru preîntâmpinarea răspândirii bolilor de sezon, medicii le recomandă părinților să își verifice copiii înainte de a pleca la grădiniță sau școală, iar cei care au simptome de răceală să fie ținuți acasă. Cu 54.000 de infecții respiratorii depistate în doar o săptămână și peste 3.000 de cazuri de gripă clinică, secțiile unor spitale din țară se aglomerează.
La Spitalul Județean din Oradea, de exemplu, mai sunt doar câteva paturi libere în secțiile în care sunt tratați copiii, transmite corespondentul RRA Stelian Radu Cacuci: ”Cele trei secții de pediatrie ale Spitalului Județean din Oradea sunt ocupate în proporție de 90%.
Cristian Sava, medic, șeful secției Pediatrie II: ”Avem un număr crescut de copii internați, majoritatea dintre ei cu afecțiuni acute respiratorii, unele virale, fie că vorbim de gripă, fie că vorbim de COVID sau de alte afecțiuni virale care aduc copiii la spital pentru simptome asociate, uneori pentru vărsături, alteori pentru febră pe care părinții nu o pot gestiona la domiciliu. Avem de-a face și cu infecții respiratorii mai serioase, pneumonii sau cu alte afecțiuni respiratorii, gen astm bronșic decompensat. Avem copil venit din Spania cu hemofilie, care în urma unui traumatism, a avut o sângerare care a trebuit controlată.”
În total, cele trei secții de pediatrie orădene dispun de 125 de paturi. Medicul șef Cristian Sava spune că, numeric, internările copiilor cu infecții respiratorii au crescut comparativ cu ultimul an.
Cristian Sava: ”Reușim să gestionăm aceste cazuri, reușim să ne păstrăm o rezervă de paturi astfel încât să nu existe problema unui blocaj sau a unei supraaglomerări. În perioada COVID, foarte multă lume s-a ferit să vină în spitale și venirea din nou către serviciile de sănătate s-a făcut treptat. Din acest punct de vedere, față de anul trecut, da, avem mai multe internări și mai multe prezentări, dar față de anii anteriori perioadei COVID suntem în situație similară.”
O analiză a DSP Iași arată că incidența cea mai mare pentru gripă și pneumonie este la grupa de vârstă 15-49 de ani, iar pentru infecții virale ale căilor respiratorii superioare este la grupa de vârstă 5-14 ani.”/RADOR RADIO ROMÂNIA/