Violenţa în şcolile arădene "este în creştere"
Violenţa în şcolile arădene este în creştere, iar potrivit cercetărilor efectuate de către Poliţia de Proximitate cele mai multe cazuri de violenţă se petrec în relaţia elev-elev.
Articol de Ioan Suciu, 05 Martie 2015, 12:54
Violenţa în şcolile arădene este în creştere iar potrivit cercetărilor efectuate de către Poliţia de Proximitate cele mai multe cazuri de violenţă se petrec în relaţia elev-elev.
“Ziua internaţională pentru nonviolenţă în şcoală” a dus la Arad la încheierea unui parteneriat între Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad şi Colegiul Tehnic "Aurel Vlaicu" Arad, concretizându-se într-un proiect educaţional de prevenire a violenţei între elevi, cu mesajul adresat direct copiilor şi tinerilor din mediul şcolar, intitulat sugestiv "Stop violenţei!"
Din cercetările efectuate de către Poliţia de Proximitate într-un clasament al agresiunilor întâlnite în mediul şcolar, cea mai mare frecvență o au cele legate de relaţia elev–elev, reprezentate în special prin violenţa verbală, dar şi fizică, urmate de manifestările violente ale unor persoane din afara şcolii faţă de elevi.
Scopul proiectului a fost şi cel de identificare a problemelor cu care se confruntã elevii şi găsirea unor mijloace adecvate de soluţionare a acestora.
Au fost planificate şi prezentate teme cu caracter educativ-preventiv referitoare la siguranţa personalã şi la consecinţele săvârşirii de infracţiuni, în special a celor cu violenţă.
S-au analizat cazuri concrete cu victime şi autori din rândul elevilor şi s-a vorbit deschis despre implicarea directă a elevilor în prevenirea fenomenului violenţei.
Violenţa în rândul elevelor este şi ea în creştere, conform statisticilor
Statisticile atrag atenţia că, deşi, poate părea firesc ca actele de violenţă în scoli să fie în număr mare în rândul băieţilor, violenţa promovată de fete în şcoala este în creştere rapidă.
Principalele activităţi ale proiectului, derulate pe parcursul a patru săptămâni, au constat în organizarea a nu mai puţin de 7 dezbateri, workshopuri sau concursuri de proiecte, la care au participat peste 100 de elevi din cadrul şcolii, numarul total de participanti compus din elevi, părinţi şi cadre didactice fiind în număr de 400.
În prezent Centrul Multifunctional de Consiliere si Educatie impreuna cu poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii deruleaza o campanie de informare privind importanţa prevenirii acţiunilor antisociale, dar şi a promovării comportamentelor adecvate în societate, eveniment ce face parte din Campania naţională de prevenire a delincvenţei juvenile din cadrul proiectului “Copilărie fără delincvenţă”.
Au fost incluşi în această campanie elevii din claselor V-VIII de la Şcoala Gimnazială “Adam Nicolae” din Sânicolaul Mic.