Violenţa domestică rămâne o problemă majoră în România
Datele oficiale arată că numai în acest an, în centrele Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui au fost găzduite 79 de femei agresate în familii, alături de aproape 90 de copii.
Articol de Alina Darie, Vaslui, 03 Decembrie 2024, 13:40
Violenţa domestică rămâne o problemă majoră în România, în 2022 fiind raportate peste 26.000 de cazuri, iar o treime dintre ordinele de protecţie au fost încălcate.
Mai mult, una din patru femei a fost agresată de partener, iar în ultimii nouă ani, aproape 500 de femei şi fete au fost ucise de un membru al familiei.
Sunt date statistice alarmante, pe care autorităţile încearcă să le îmbunătăţească prin măsuri legislative care nu-şi ating, însă, scopul dacă victimele păstrează tăcerea asupra abuzurilor.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui desfășoară în aceste zile campania numită "Nu ești singură", prin care instituțiile cu responsabilități în prevenirea și combaterea violenței în școală, familie și societate caută soluții pentru ca femeile să fie mai bine informate despre faptul că există cadru legal pentru protecția lor.
Este importantă, însă, ca agresiunea, de orice natură ar fi, să fie reclamată, spun autoritățile.
Comisarul-șef Petru Perdun, șeful Serviciului de ordine publică din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui: Trebuie să existe un act de sesizare în care indică în mod expres că a avut loc sau are loc un act de violență domestic. Violența asta, la noi, se manifestă fizic. De regulă, este întocmit un dosar penal.
De asemenea, mai spun polițiștii, nu doar victima violenței poate face sesizare, ci și martorii.
Comisarul-șef Petru Perdun: Legea ne de voie nouă să pătrundem în locuința oricărei persoane fizice fără acordul acesteia și în sediul unei persoane juridice dacă în actul de sesizare se indică în mod expres că a avut loc sau are loc un act de violență. Emitem ordin de protecție provizoriu.
Campania desfășurată în județul Vaslui și numită "Nu ești singură" se va încheia pe 9 decembrie cu o serie de concluzii care vor să ducă la soluții pentru o mai bună informare despre cadrul legal care protejează victimele violenței.
Datele oficiale arată că numai în acest an, în centrele Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui au fost găzduite 79 de femei agresate în familii, alături de aproape 90 de copii.