Violenţa de la televizor, "adusă în şcoli"
Aproximativ 30% din violenţele din şcoli au drept cauză violenţa pe care tinerii o văd la televizor, apreciază Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului.
08 Martie 2013, 14:20
Aproximativ 30% din violenţele din şcoli au drept cauză violenţa pe care tinerii o văd la televizor, apreciază Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, la o dezbatere organizată de CNA împreună cu reprezentanţi ai ministerului educaţiei, cu specialişti din domeniul educaţiei şi cu oameni de presă, în legătură cu efectele pe care le exercită televiziunea asupra copiilor.
Dezbaterea face parte dintr-o serie de acţiuni organizate de CNA, cu scopul de a întocmi un proiect de schimbare a Legii audiovizualului.
Potrivit studiilor, până la majorat, copiii îşi petrec patru ani din viaţă în faţa monitorului, iar în România, copiii petrec 20 de ore săptămânal în faţa calculatorului sau a televizorului, uitându-se la desene animate, programe în care violenţa apare frecvent.
Diversificarea activităţilor educative din şcoli, "necesară"
Ministrul educaţiei, Remus Pricopie, prezent la această dezbatere, susţine că principalul agent de formare al tinerilor, cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani, este spaţiul audiovizual, iar un parteneriat între ministerul pe care îl conduce şi mass media ar fi un prim pas pentru o mai bună reglementare în acest domeniu.
El a afirmat că este necesară diversificarea activităţilor educative din şcoli.
Totodată, el a mai spus că rolul CNA este de a reglementa şi că democraţia nu înseamnă drepturi totale, ci şi responsabilitate şi restricţii.
Valentin Jucan, membru al CNA, susţine că tot ceea ce apare pe micul ecran se răsfrânge asupra tinerilor, după cum spunea şi colega mea, până la 30% din violenţele din şcoli fiind cauzate de violenţa pe care tinerii o urmăresc la televizor.
El a afirmat că legea ar trebui să permită acordarea de amenzi mai mari pentru derapajele ce vizează protecţia copilului, întrucât televiziunea favorizează comportamentele denaturate, prin incitare la violenţă, desensibilizarea telespectatorilor şi identificarea acestora cu personajele pe care le urmăresc.
Protecţia minorilor este una din preocupările de bază ale membrilor CNA, care militează pentru reducerea efectelor negative pe care televiziunea le exercită asupra copiilor.