Vinurile româneşti, pregătite pentru piaţa externă
În Festivalul Viei şi Vinului Bachus 2012 sunt prezente toate podgoriile Vrancei, care alcătuiesc împreună 35 de kilometri din Drumul vinului, promovat într-o caravană.
Articol de Radu Şarpe, 18 Octombrie 2012, 19:36
Cele mai rafinate vinuri româneşti pot fi descoperite în aceste zile la Focşani, la un festival renumit pentru produsele expuse, dar şi pentru numărul mare de vizitatori din fiecare an.
Organizatorii vor să promoveze cu acest prilej vechiul drum al vinului în Vrancea şi au alocat pentru acest eveniment un buget record de aproape 200.000 de euro.
Ei spun că amploarea festivalului justifică fiecare leu cheltuit, în condiţiile în care, într-un fel sau altul, 100.000 de vrânceni îşi câştigă existenţa de pe urma cultivării viţei de vie.
Dar, după cum transmite corespondentul Radio România Cristina Moise, tradiţia populară şi modernismul acestui secol par să fie două elemente destul de greu de împăcat.
Dumitru Negrea reprezintă cel mai mare producător din Vrancea.
Se află la festival pentru a câştiga concursul vinurilor de calitate.
Până una-alta, cel mai important pentru acest producător este piaţa externă, care nu este una oarecare ci China.
Vinuri de toate felurile şi preţurile
Dumitru Negrea susţine că vinurile din acest an sunt foarte bune.
"Procentul de zahăr la struguri a fost bun, calitatea vinului o să fie, probabil, foarte bună. Cantitatea cam lasă de dorit, căci condiţia nu a fost chiar aşa bună, dar compensăm prin calitate", a mai spus producătorul.
În Festivalul Viei şi Vinului Bachus 2012 sunt prezente toate podgoriile Vrancei, care alcătuiesc împreună 35 de kilometri de drum al vinului, promovat vineri, într-o caravană de prezentare.
Croitoru Săndica vine din Cârligele cu vinuri al căror preţ per litru începe de la cinci lei.
"Sauvignon, Riesling, Fetească. Producţie puţină, dar vinul e bun", a declarat Croitoru Săndica.
Numai că nu toată lumea se arată încântată de ceea ce se întâmplă în Piaţa Unirii din Focşani.
Florin Cramariuc, meşter popular din Suceava, spune că la un astfel de eveniment amestecul meşterului cu partea comercială va duce în final la pierderea primei categorii.
"Am venit la pomul lăudat, pentru prima oară. Am rămas puţin cam dezamăgit, fiindcă nu este ceea ce mă aşteptam să fie.
"Festivalul vinului, şi, când colo, este festivalul China town şi a tot ce înseamnă din China şi din Orientul Mijlociu şi Orientul Îndepărtat.
"Ori facem târg de meşteri şi facem festivalul vinului, ori facem comerţ", a declarat Florin Cramariuc.