Vineri, zi de proteste în ţară
La sediile PD-L, UNPR sau UDMR din Brăila, Galaţi, Slatina sau Sibiu, reprezentanţi ai principalelor confederaţii sindicale au scandat lozinci împotriva partidelor aflate la guvernare şi au cerut, în principal, salarii decente.
Articol de Diana Domenico, 22 Octombrie 2010, 15:32
Este cea de-a treia vineri de proteste din seria anunţată de sindicate la începutul lunii.
Atunci, liderii confederaţiilor dădeau guvernului termen până pe 22 octombrie să răspundă solicitărilor angajaţilor şi să găsească soluţii la nemulţumirile generate de măsurile de austeritate, şi anunţau pichetări ale sediilor partidelor aflate la putere din Bucureşti şi din ţară.
Vineri, în Capitală, câteva zeci de persoane au manifestat în faţa sediului central al PD-L, dar şi în alte oraşe.
La sediile PD-L, UNPR sau UDMR din Brăila, Galaţi, Slatina sau Sibiu, reprezentanţi ai principalelor confederaţii sindicale au scandat lozinci împotriva partidelor aflate la guvernare şi au cerut, în principal, salarii decente.
Un protest inedit a avut loc la Târgu Mureş unde, potrivit corespondentul Radio România Actualităţi, Raul Matiş, o maşină decorată cu portretele parlamentarilor din zonă a circulat prin oraş, iar de la bord li se aminteau trecătorilor promisiunile electorale.
În multe locuri din ţară, participanţii nu au primit niciun răspuns. La multe sedii de partid nu era decât personalul administrativ.
În schimb, la Sfântu Gheorghe sau Constanţa au avut loc întâlniri între parlamentari sau reprezentanţi ai autorităţilor locale şi cei ai sindicaliştilor.
Ministerul Educaţiei, pichetat din nou
Şi Ministerul Educaţiei a fost pichetat din nou, profesorii fiind nemulţumiţi de salariile diminuate, dar şi de negocierile cu guvernul pe care le consideră eşuate, întrucât nu s-au putut obţine majorări salariale decât, eventual, începând cu anul 2013.
De altfel, în ultima vreme, puţine au fost protestele de la care cadrele didactice să lipsească, fiind una dintre cele mai nemulţumite categorii de bugetari.
Astfel, au fost frecvent semnalate întreruperi spontane ale cursurilor în şcoli, iar vineri încă o profesoară a intrat în greva foamei la Fălticeni, la două luni de când învăţătoarea de la Caracal, care cere respectarea legii care majora salariile în educaţie, a renunţat să se mai hrănească în semn de protest.
Recent premierul Emil Boc declara că guvernul este favorabil dialogului cu sindicatele şi identificării unor soluţii, dar a subliniat că acestea trebuie să ţină cont de constrângerile bugetare actuale.