Viktor Orban: Sancţiunile economice la adresa Rusiei, de evitat
Premierul ungar Viktor Orban a declarat că nu este în interesul Europei, inclusiv al Ungariei, trecerea la cea de-a treia etapă a sancţiunilor europene în cazul Rusiei.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 28 Martie 2014, 15:01
Mai multe ţări, în special est-europene, speră ca Uniunea Europeană să nu impună sancţiuni economice Rusiei.
Sancţiunile ar putea afecta serios economiile unor ţări ca Bulgaria, Cehia sau Polonia.
Acetea sunt şi foarte dependente de gazele importate din Rusia.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, consideră că ar trebui evitată impunerea de sancţiuni economice, pentru că Rusia a anexat Crimeea.
Uniunea Europeană a adoptat mai multe măsuri de sancţionare a Moscovei însă cele economice ar fi activate doar în a treia etapă.
Sancţiunile economice nu sunt în interesul Europei şi, a subliniat Viktor Orban, nu servesc deloc interesele Ungariei.
Premierul ungar Viktor Orban a declarat într-un interviu acordat publicaţiei economice Világgazdaság că nu este în interesul Europei şi, în mod deosebit, nici în interesul Ungariei trecerea la cea de-a treia etapă a sancţiunilor europene în cazul Rusiei, ca urmare a intervenţiei în Ucraina.
Acesta a precizat că s-a ajuns la cea de-a doua etapă a sancţiunilor, ceea ce înseamnă îngheţarea relaţiilor politice şi introducerea de restricţii de călătorie în cazul anumitor persoane, dar ar fi bine să fie evitată impunerea de sancţiuni economice Rusiei.
Ungaria este dependentă în proporţie de 80% de gazele ruseşti şi a încheiat recent un acord cu Rusia privind construirea de două noi reactoare la Centrala nucleară de la Paks, urmând să beneficieze pentru realizarea investiţiei şi de un credit în valoare de aproximativ zece miliarde de euro.
Viktor Orban a afirmat că evoluţia relaţiilor dintre UE şi Rusia, ca urmare a evenimentelor din Crimeea, nu a avut deocamdată o influenţă asupra acordului privind extinderea Centralei nucleare de la Paks şi se doreşte ca lucrurile să nu se schimbe.
În altă ordine de idei, seful executivului de la Budapesta a spus că, până acum, Ungaria a avut posibilitatea să achiziţioneze doar gaze ruseşti, dar în urma conectării cu reţeaua din Slovacia va avea acces şi la gazele din nordul Europei.