Viitorul summit NATO, pe agenda discuţiilor româno-lituaniene
Subiectul a fost abordat la întâlnirea preşedinţior din cele două state. Lituania este unul dintre statele membre cu care România pare să aibă poziţii comune în ce priveşte securitatea.
Articol de Carmen Gavrilă, 14 Iulie 2010, 13:48
În cadrul convorbirilor avute cu omologul sau lituanian Dalia Grybauskaite, preşedintele României Traian Băsescu a abordat aspecte legate de criza economică, problematica energetică europeana, viitorul summit NATO, precum şi priorităţile României legate de aderarea la spaţiul Schengen.
Şeful statului va mai purta discuţii cu primul ministru al Lituaniei, Andrius Kubilius, precum şi cu preşedintele parlamentului acestei tari. Preşedintele României va depune şi o coroană de flori la monumentul celor căzuţi în lupta pentru independenţă.
Traian Băsescu face o vizită în Lituania la invitaţia omologului său.
Lituania este unul dintre statele membre cu care România pare să aibă poziţii comune în ce priveşte securitatea.
În mod repetat România şi Lituania au insistat pe o politică europeană mai activă la graniţa estică a Uniunii.
În plus, spaţiul aerian al Lituaniei este protejat de avioane româneşti, în cadrul NATO.
Vizita are o componentă economică importantă
Scopul declarat al vizitei preşedintelui Traian Băsescu este să discute în principal despre intensificarea relaţiilor economice.
În mod constant oficialii români şi cei lituanieni stabilesc ca relaţiile economice să fie îmbunătăţite, însă cifrele nu sunt impresionante.
Anul trecut volumul total al schimburilor a fost de aproape 36 de milioane de euro, adică sub 1 procent din totalul schimburilor comerciale ale României.
În schimb stăm bine la capitolul cadru legislativ.
Între România şi Lituania există un acord de promovare reciprocă a investiţiilor şi o convenţie pentru prevenirea evaziunii fiscale.
Ambele ţări au fost afectate profund de criză şi au luat măsuri similare. Lituania a facut o reducere de 30% a cheltuielilor publice.
Salariile din sectorul public au fost tăiate cu 20% până la 30% iar 20% din personalul bugetar a fost concediat.
Anul acesta şi pensiile au fost reduse cu 11% iar TVA a crescut la 21 de procente.