VIDEO + TEXT: Președintele Iohannis, declarații de presă susținute în marja participării la Summitul Comunității Politice Europene
VIDEO și TEXT.
Articol de Radio România Actualităţi, 05 Octombrie 2023, 17:20
VIDEO: Declarațiile de presă susținute de Președintele României, Klaus Iohannis, în marja participării la Summitul Comunității Politice Europene.
TEXT:
Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 5 octombrie 2023, la Granada, Regatul Spaniei, declarații de presă în marja participării la Summitul Comunității Politice Europene.
Klaus Iohannis: Bună ziua!
Am terminat întâlnirea într-un format care se numește Comunitatea Politică Europeană, un format care a apărut ca și o necesitate fiindcă suntem vecini, suntem apropiați, cu mult mai mulți decât suntem în Uniunea Europeană.
Acest format a ajuns astăzi la al treilea Summit, deci a fost a treia întâlnire aici. Prima a fost la Praga, a doua a fost de 1 iunie la Chișinău, lângă Chișinău, în Moldova și, apropo, întâlnirea din Moldova a fost una foarte bună, cu multă substanță și poate unii își amintesc că am avut acolo câteva rezultate interesante.
Astăzi, întâlnirea de aici, din Spania, de la Granada, a debutat cu o întâlnire în plen, o întâlnire în care, sigur, tema centrală a fost Ucraina, nu numai prin faptul că Președintele Zelenski a participat și ni s-a adresat, ci și prin faptul că aceste chestiuni legate de securitate ne preocupă pe toți.
Temele care s-au dezbătut de data aceasta au fost multe, securitate, războiul, energie, climă, mediu, democrație, și așa mai departe. Fiindcă suntem deja destul de mulți participanți și au fost, de asemenea, foarte multe teme importante, ne-am împărțit pe grupuri de lucru – așa numite mese rotunde. Eu am fost în grupul de lucru care a discutat despre energie, mediu și prevenirea schimbărilor climatice, chiar am condus acest grup de lucru împreună cu premierul norvegian.
Temele abordate, sigur, au fost de maximă importanță – în prezentarea mea le-am explicat colegelor și colegilor cum abordăm noi chestiunea energiei, prin diversificare, prin folosirea gazului și a energiei nucleare ca și energii de tranzit până când vom avea suficiente regenerabile ca să acoperim o mare parte din consumul național, dar am expus și importanța educației pentru a preveni schimbările climatice, le-am spus cum am introdus săptămâna verde în școli, pentru a conștientiza deja tânăra generație cu aceste chestiuni, am abordat și chestiunea prevenției și a managementului dezastrelor în intervenții extrem de importante, unde specialiștii noștri sunt foarte apreciați – pompierii noștri au intervenit în repetate rânduri, de exemplu, ultima dată în Grecia, când au avut probleme majore, Grecia fiind lovită de patru dezastre în această vară și noi am intervenit de fiecare dată și i-am ajutat.
Din păcate, dezastre au fost și în altă parte, inundații au fost în foarte multe locuri din Europa, focuri de pădure au fost foarte multe și acestea evident, vin în urma schimbărilor climatice, dar care sunt deja ușor de observat. Deci cu atât mai mult este vital să prevenim schimbări climatice catastrofale.
Dacă dumneavoastră aveți întrebări legate de aceste teme, poftiți!
Sesiune de întrebări și răspunsuri:
Jurnalist: Tocmai pentru că ați spus că tema principală a acestui Summit a fost Ucraina, dumneavoastră ați avut în această săptămână o convorbire cu aliați NATO, inclusiv Statele Unite ale Americii, în care ați subliniat, ați condamnat atacurile ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. În acest context, ați cerut ajutor aliat militar suplimentar și dacă puteți garanta în acest moment că România poate crește tranzitul de cereale ucrainene de la 2 milioane de tone la 4 milioane de tone până la sfârșitul acestui an?
Președintele României: Am discutat chestiunile legate de dronele care au căzut în România, ca urmare a atacurilor rusești asupra porturilor de la Dunăre și am și primit, nu doar încurajări, am primit răspunsuri foarte concrete. Bunăoară, Statele Unite au alocat avioane suplimentare pentru poliția aeriană. Împreună cu NATO, suntem, practic, în clar cum vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă. Se lucrează la asta. Deci lucrurile se mișcă și noi, deci armata a mutat mai multe arme de apărare în zonă și sperăm să nu apară incidente absolut nedorite. Oricum, aceste atacuri asupra porturilor ucrainene sunt crime de război, fiindcă acolo sunt doar infrastructuri civile. Nu-i absolut nimic militar ce poate fi atacat. În ce privește tranzitul produselor agricole, noi acum suntem la o capacitate de tranzit de ceva peste două milioane de tone pe lună și avem într-adevăr ambiția să creștem. Nu pot să garantez eu că vom crește la patru, dar asta ne dorim, ca până la sfârșitul anului să ajungem în zona de patru milioane de tone de grâne, de obicei, pe lună. Aceste chestiuni, după părerea mea, sunt foarte importante, evident pentru Ucraina, pentru economia ucraineană, dar gândiți-vă și la cei care primesc aceste produse agricole. Multe sunt destinate unor state care depind de aceste produse agricole, care depind de obicei de grâul ucrainean.
Jurnalist: Întrebarea mea este legată de subiectul care pare cel mai important, cel puțin din presă și din declarațiile oficiale pe care le-am avut până acuma - extinderea Uniunii. Vreau să vă întreb dacă Moldova și Ucraina, care sunt în listă cele mai importante, cel puțin mediatic, vor obține un răspuns, un pas în față la acest Summit, mă refer la cel de mâine, în special?
Președintele României: Acum, astăzi nu s-a discutat de chestiuni legate de Uniunea Europeană, dar sigur pe holuri am discutat și despre extinderea Uniunii, iar mâine, la ședința informală a Consiliului, vom aborda ceea ce se numește Agenda Strategică, adică ce chestiuni importante vom aborda în anii care urmează, printre care și extinderea. Dacă se va face un pas hotărât în ce privește Ucraina sau Moldova, nu se va decide mâine. Mâine este o ședință informală, fără decizii. Sunt discuții care vor duce la o Agendă Strategică pentru anii care urmează. Comisia trebuie să vină cu o propunere și, din discuțiile pe care le-am avut până la sfârșitul anului, Comisia va veni cu concluzii care să propună dacă să înceapă sau să nu înceapă discuțiile de aderare, negocierile de aderare, deci la această întrebare o să vă pot răspunde după ce avem mai multe date concrete. Pentru mine personal și pentru noi în România, evident că este foarte important ca Ucraina și Moldova să facă pași rapizi spre integrarea europeană, de aceea am și făcut un lobby foarte puternic pentru aceste două state, în special pentru Moldova, care a şi primit, împreună cu Ucraina, acest statut de candidat. Dar trebuie să fim corecți și față de cei din Balcanii de Vest care vor să adere la Uniunea Europeană și să vedem cum le dăm și lor șanse reale, fiindcă anumite procese de aderare se întind cam prea mult. Sunt state în Balcani care așteaptă de decenii să facă următorul pas și mie personal mi se pare că aici putem să ne mișcăm mai bine.
Jurnalist: 2030 rămâne un termen realist pentru această extindere plus 10, cum a zis domnul Borrell?
Președintele României: Sincer, este complet nerealist să avansăm acum astfel de termene și cine o face nu știu de ce o face.
Jurnalist: Aș vrea să vă întreb dacă deblocarea acordului privind migrația poate flexibiliza poziția Austriei referitoare la aderarea României la Spațiul Schengen și dacă ați avut sau dacă veți avea întâlniri cu cancelarul austriac în aceste zile la Granada?
Președintele României: Este posibil să avem o discuție complet informală. Până acum n-am avut-o. S-a scurs multă cerneală în ultimele zile pe acest pact pe migrație. Sincer, progresul obținut, după părerea mea, este destul de modest, dar este un progres, recunoaștem, față de nimic, ce am avut până acum, fiindcă de ani de zile se negociază și pozițiile statelor au fost foarte diferite, nu s-a putut ajunge la nimic. Acum avem o bază mai degrabă tehnică și ceea ce s-a discutat foarte mult în ultimele zile, anumite puncte unde au fost negocieri intense, tratează aspecte pe care nu le-aș numi majore. Și atunci nu cred că acest pas care s-a făcut acum pe așa-numitul pact pe migrație va schimba poziția Austriei. Este nevoie de mai mult, este nevoie de mai multe negocieri și sper ca acestea să se facă și să dea roade.
Jurnalist: O întrebare internă, un pic. Despre decizia Curții legată de legea cumulului pensie-salariu. V-ați exprimat atunci când a fost dată legea. Ați spus că este o lege bună. Vreau să știu care este poziția dumneavoastră acum, după decizia Curții.
Președintele României: Haideți că discutăm aceste chestiuni acasă, în România. Aici discutăm despre chestiuni mai europene.
Vă mulțumesc!