Ascultă Radio România Actualitaţi Live

VIDEO: Klaus Iohannis, declarații de presă în Coreea de Sud

UPDATE: Klaus Iohannis - Împreună cu președintele coreean am adoptat astăzi Declarația comună privind consolidarea parteneriatului strategic România-Republica Coreea, care stabilește direcțiile principale de cooperare pentru următorii 10 ani.

Foto: presidency.ro

23 Aprilie 2024, 10:29

LIVE VIDEO: Președintele României, Klaus Iohannis, declarații de presă susținute în cadrul vizitei oficiale în Republica Coreea.

TEXT: (Transcriere RADOR)

Klaus Iohannis: Bună ziua. Mă aflu în vizită oficială la Seul, Republica Coreea, fiind un partener strategic al României în regiunea Asia-Pacific încă din 2008, dar și un prieten apropiat cu care împărtășim valori, principii și abordări comune. Am avut astăzi discuții consistente cu președinte Yoon, căruia i-am mulțumit pentru invitația de a vizita Coreea de Sud, într-un moment important în plan global și regional, dar și bilateral. Crizele actuale globale impun eforturi sporite de apărare a ordinii internaționale bazate pe reguli, din partea noastră, a tuturor celor care avem o viziune comună, indiferent de zona geografică în care ne aflăm. Parteneriatul nostru strategic are rezultate concrete în numeroase domenii, de la cele economic, la investiții, infrastructură, apărare sau domeniul energetic.
Având în vedere toate acestea, împreună cu președintele coreean am adoptat astăzi Declarația comună privind consolidarea parteneriatului strategic România-Republica Coreea, care stabilește direcțiile principale de cooperare pentru următorii 10 ani, în beneficiul țărilor și a cetățenilor noștri. Dialogul politic și de securitate, cooperarea economică și investițiile, precum și cooperarea în domeniul culturii, al educației și al contactelor umane reprezintă cei trei piloni esențiali ai colaborării noastre viitoare. Intenționăm să avansăm cooperarea în domeniul apărării, inclusiv din perspectiva finalizării negocierilor parteneriatului de securitate Uniunea Europeană-Republica Coreea. Printr-o coordonare strânsă în plan bilateral, dar și în cadrul cooperării dintre NATO și partenerii din Indo-Pacific, susținem eforturile de contracarare a multiplelor efecte negative ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ale cooperării dintre Rusia și Coreea de Nord sau privind continuarea dezvoltării de către Coreea de Nord a armelor nucleare. În fond, ceea ce ne dorim este o lume mai sigură și mai stabilă. Discuția foarte consistentă pe care am avut-o astăzi cu omologul meu - am încurajat creșterea substanțială a investițiilor sute sud-corene în România, cu precădere în domenii strategice precum infrastructura, energia și apărarea. Avem în atenție și cooperarea în domeniul agriculturii, cu accent pe securitatea alimentară și a apei, sau consolidarea relațiilor bilaterale în domeniul infrastructurii portuare între porturile Constanța și Busan.

În mod prioritar, am susținut cooperarea în domeniul energiei nucleare pentru a facilita tranziția de la combustibili fosili la surse de energie verde, pentru a combate schimbările climatice și pentru a crește securitatea noastră energetică. În acest scop, am menționat în discuțiile avute cu omologul meu deschiderea României față de inițiativa sub-coreană numită carbon free energy, adică energie fără carbon. Mă bucur să vă spun că în domeniul energiei nucleare, cooperarea noastră s-a dezvoltat mult în ultimii ani, mai ales datorită implicării Republicii Coreea în proiectele nucleare din România, așa cum este instalația de eliminare a tritiului de la Cernavodă. În egală măsură, suntem încântați să cooperăm cu partenerii noștri în dezvoltarea, fabricarea și utilizarea tehnologiei reactoarelor modulare mici pentru a face pași concreți în îndeplinirea obiectivului României de a deveni un hub în domeniu.
Tocmai având acest interes, pot să vă spun că mâine voi face o vizită la complexul de producție al întreprinderii Doosan Enerbility din Changwon pentru a aprofunda aspectele privind oportunitățile din domeniul energiei verzi.
Tot astăzi au fost semnate la nivel ministerial o serie de documente relevante pentru consolidarea relației bilaterale, vizând apărarea, energia nucleară, investițiile și comerțul, cooperarea în situații de urgență și managementul dezastrelor, cooperarea în domeniul culturii, al mass-media și al tineretului și sportului. De asemenea, a fost semnat și un document de cooperare în domeniul investițiilor și pentru stimularea comerțului bilateral.
După această conferință de presă, imediat voi avea o întâlnire cu prim-ministrul Republicii Coreea. Voi reitera, evident, avantajele și punctele forte ale României, o economie competitivă și dinamică la nivel european, cu multiple resurse și posibilități foarte bune de investiții.
Am certitudinea că împreună vom sprijini noi proiecte în domenii inovative și de impact pentru mediul de afaceri, dar și pentru cetățenii noștri. Evident însă că viitorul parteneriatului nostru se bazează și pe liantul vibrant pe care legăturile interumane, schimburile culturale și în domeniul educației, științei și tehnologiei îl oferă. Voi continua vizita aici, la Seul, cu o întâlnire pe care o aștept cu mult interes cu reprezentanții comunității românești de aici. Dacă aveți întrebări, poftiţi.

Buna ziua, domnule preşedinte. Alin Stănuţă, Radio România. Voiam să vă întreb în ce măsură consolidarea parteneriatului strategic şi acordurile semnate astăzi pot contribui la dezvoltarea României la nivelul Coreii de Sud şi poate spera România să devină în Europa un hub de investiţii, de cercetare la nivelul la care este astăzi Coreea de Sud? Mulţumesc!

Klaus Iohannis: Da, ar fi bine să ajungă România în Europa la nivelul la care a ajuns Coreea de Sud în Asia. Am convenit astăzi cu omologul meu mai multe colaborări şi aţi văzut că s-au şi semnat înţelegeri între actori. Fapt este că această relație cu Coreea de Sud evoluează foarte bine. Și cred că avem o șansă reală ca această colaborare în domeniul nuclear să ne ajute efectiv să devenim pionieri pe reactoare modulare mici în regiunea noastră, dar sunt și multe alte zone unde colaborarea poate să creeze locuri de muncă și să aducă tehnologie în România, de exemplu în zona industriei de apărare. Dar am așteptări mari și din colaborarea între universități, colaborarea pe cyber şi multe altele. Am constatat un interes real aici, în Coreea de Sud, și pot să spun că am trecut cu certitudine dincolo de a declara bunele intenții și aștept deja rezultate foarte concrete din această relație. Deci, da, poate real să ajute România.

Bună ziua, Ramona Avramescu, Televiziunea Română. Domnule președinte, dacă îmi permiteți o întrebare pe teme interne. Presupun că știți că la București coaliția de guvernare a decis să retragă sprijinul pentru candidatul comun și cele două partide vor merge cu candidați separați, doamna Firea și domnul Burduja, care e aici cu dumneavoastră. Considerați această situație un eșec al coaliției PSD-PNL și ce semnal credeți că transmite pentru alegerile următoare, parlamentare și în special prezidențiale? Se mai poate vorbi de o strategie comună a celor două partide? Mulțumesc!

Klaus Iohannis: Acum, cert nu este un mare succes al coaliției, ca să mă exprim așa, dar în rest prefer să nu comentez deciziile coaliției în materie de ales candidați și de felul în care se vor poziționa. Stiți bine că discuțiile în coaliție s-au purtat ieri și azi-noapte, din câte am înțeles, deci nu am fost acolo ca să fiu... ca să zic așa, în contact nemijlocit. Deci, am aflat rezultatele. Important este ca această soluție de candidați separați pe București să nu ducă la niște lupte electorale în interiorul coaliției, care pe urmă s-ar reflecta negativ asupra activității Guvernului. Şi cred că există capacitatea în cele două partide să separe alegerile locale de activitatea guvernamentală. Cred că toată lumea își amintește că această coaliție a fost... Crearea acestei coaliții a fost încurajată de mine, pentru că am avut nevoie de un guvern stabil, un guvern cu o majoritate serioasă în Parlament, pentru a trece România cu bine prin toate crizele succesive pe care le-am avut, lucru care s-a întâmplat. Deci, obiectivul acestei coaliții a fost stabilitate și trecerea cu bine prin crize, ceea ce s-a întâmplat, deci, obiectivul a fost atins. Dar, cred că mai are potențial această coaliție, în viitor. Sigur, acum, în toiul campaniilor electorale, va fi un pic mai complicat de a menține buna înțelegere la cotă maximală.

Bună ziua, domnule preşedinte! Raluca Ţicmeanu, Realitatea Plus. Insist un pic pe acest subiect. Ați spus că nu ați fost acolo, evident, erați aici, în Coreea de Sud, însă v-au sunat, v-au informat, ați avut o părere, ați discutat și dacă ne puteți spune ce ați discutat, pentru că... Şi asta ar fi ca o a doua întrebare, această variantă cu candidat separat, pare cumva că e ca o cale liberă pentru actualul primar general, Nicușor Dan, de a câștiga, având în vedere că iese și primul în toate sondajele? Vedeți dubla candidatură să fragmenteze mai mult electoratul, în sprijinul, în favoarea, în avantajul primarului Nicușor Dan?

Klaus Iohannis: Nu aș vrea să speculez acum despre șansele unui candidat sau al altui candidat. Însă, la prima parte a întrebării nu m-am implicat nici înainte, nici acum în negocierile din coaliție pe candidați și pe felul în care se poziționează, dar la sfârșit am fost informat, da. La sfârșitul negocierilor.

Este varianta pe care nu v-ați dorit-o sau v-ați fi dorit-o de la început, cea de acum, cu PNL și PSD, cu candidați separați?

Klaus Iohannis: Prefer să lăsăm acest răspuns pe altă dată.

Vă mulțumesc.

Laurențiu Rădulescu, Antena 3 CNN. Domnule președinte, o întrebare care are legătură cu vizita dumneavoastră aici, în Coreea, dar o întrebare despre modul în care ați făcut această vizită, dacă îmi permiteți, o să vreau să vă întreb dacă, în condițiile în care economia României șchioapătă oarecum, de ce ați ales o nouă vizită cu un avion de lux, în timp ce membrii executivului au venit cu un avion de linie?

Klaus Iohannis: În primul rând, economia României nu șchioapătă, ci crește în continuare și nu cred că putem să facem o legătură între acestea două. Da, am venit într-o deplasare externă, așa cum au fost și multe altele în interesul și pentru România.

De ce cu un avion de lux - era întrebarea.

Klaus Iohannis: Nu știu cum definiți un avion de lux. Eu am venit cu o aeronavă mică.

Bună ziua, domnule președinte. Valentin Stan, DIGI 24. Spuneați că ați fost informat despre decizia coaliției, însă întrebarea este dacă ați fost consultat. Și aici aș face o mică paranteză: dumneavoastră, în momentul în care ați fost întrebat despre părerea cu privire la medicul Cîrstoiu, ați spus că nu comentați informații legate de posibili candidați. Acum nu mai este nici măcar posibil candidat. Care este opinia dumneavoastră cu privire la propunerea medicului Cîrstoiu la Primăria Capitalei?

Klaus Iohannis: Nu comentez astfel de lucruri. Fără supărare, nu cred că este treaba președintelui să facă caracterizări ale unor foști, posibili sau viitor candidați.

Da, dar a fost propus de coaliția PSD-PNL, subliniind PNL. Adică...

Klaus Iohannis: Bun, și? Mă tem că nu înțeleg exact sensul întrebării. Eu sunt președintele României.

Ați fost consultat cu privire la această propunere?

Klaus Iohannis: În privința consultării pot să repet doar ce v-am spus și adineauri, când mi s-a pus aceeași întrebare, nu am dorit să intru în aceste discuții, deci nu am fost consultat pentru că nu am dorit.

Mulțumesc.

Bună ziua, domnule președinte. Vitalie Cojocar Euronews România. În contextul vizitei dumneavoastră în Coreea de Sud, există de fiecare dată prilej de discuții, așa cum a întrebat și colegul meu, despre felul în care Administrația Prezidențială alege să călătorească. Și atunci, nu știu cât dumneavoastră cunoașteți, există discuții de multe ori în contradictoriu în societate despre cheltuielile pe care Administrația Prezidențială le face. Unii sunt nemulțumiți de, de exemplu, că anul trecut au fost 8 milioane de euro pentru deplasările președintelui României. Alții sunt nemulțumiți de faptul că aeronava prezidențială a decolat de la Sibiu. Eu vreau să vă întreb pe dumneavoastră cum le răspundeți românilor care ar vedea lucrurile așa. Există aceste controverse în societate și cu siguranță le știți. Și doi, dacă există o solicitare din partea Administrației Prezidențiale de a cumpăra o aeronavă sau două aeronave prezidențiale, așa cum știm că se întâmplă în cazul multor state, inclusiv din vecinătatea României. Mulțumesc.

Klaus Iohannis: Da, această solicitare există de multă vreme, însă niciun guvern nu a considerat că este momentul potrivit pentru așa ceva. În rest, toate deplasările mele sunt planificate, oportune, în interesul României și cu respectarea integrală a legislației în vigoare.

Bună ziua. Oana Ghiță, Agerpres. Recent, la un eveniment aniversar România în NATO de 20 de ani, ați subliniat nevoia ca România să își consolideze rezerva de militari. Recent, MApN a transmis că doar 40% dintre cei care au aplicat pentru a fi militari profesioniști au fost acceptați. Ce transmiteți în acest sens? Adică în ce mod se poate consolida rezerva de militari și ce transmiteți opiniei publice care întotdeauna când se vorbește despre recrutare se gândește la recrutarea obligatorie? Vă mulţumesc.

Klaus Iohannis: Nu m-am gândit la recrutare obligatorie și nu voi avansa așa ceva. Asta este o chestiune foarte clară. În rest, cred că trebuie să existe mai multă informație și mai multă atractivitate pentru cariera militară, mai multă atractivitate însemnând, evident, și o soldă pe măsura implicării fiecărui militar. Mai multă publicitate. Este... Cred că important să se facă mult mai multă publicitate pozitivă, adică lumea, mai ales tinerii care ar viza eventual o carieră militară, să știe foarte exact care sunt oportunitățile, care sunt metodele, cum se ajunge acolo și aşa mai departe. Foarte multe chestiuni sunt destul de puțin cunoscute publicului larg.

Bună ziua, domnule președinte. Andreea Soare, Mediafax și Monitorul Apărării și Securității. S-a propus zilele trecute trimiterea a opt militari români în misiunile navale NATO și UE din Marea Roșie, militari care vin dintr-o armată al cărei serviciu naval este cel mai slab serviciu dotat din toate categoriile de forțe. În ultimii ani nu s-a cumpărat nicio navă de luptă, s-a anulat licitația de corvete și întrebarea mea este: când își va îndrepta conducerea țării atenția și spre dotarea Forțelor Navale cu nave de lupte, fregate sau corvete? Mulţumesc.

Klaus Iohannis: Dacă prin conducerea țării vă referiți la mine, la domnul ministru al apărării și alții, noi, din capul locului, ne-am îndreptat toată atenția spre apărarea țării, însă aceste achiziții pe care le-ați menționat nu au fost anulate fiindcă nu am dorit noi să se facă, ci pentru că procedurile, din păcate, nu au fost finalizate cu succes şi atunci vor trebui repetate. Dar această dotare vă asigur că este în atenția conducerii țării.

Întrebarea este când, având în vedere contextul de securitate?

Klaus Iohannis: Cât de repede posibil.

Mulţumesc.

Klaus Iohannis: Domnul ministru cu siguranță vă va da detalii mai multe.

Mulțumesc.

Bună ziua, domnule preşedinte. Tudor Curtifan, Defense România, DCNews. În contextul candidaturii dumneavoastră oficiale la Secretariatul General al NATO au apărut informații în presa internațională cu privire la o listă scurtă, pe care vă aflați și dumneavoastră, cu posibila înlocuire a doamnei Ursula von der Leyen la președinția... candidatura președinției Comisiei Europene. Aș vrea să vă întreb dacă în spatele ușilor închise există state care vă susțin candidatura la Secretariatul General al NATO și dacă e un plan B această posibilă candidatură la Comisia Europeană? Mulțumesc.

Klaus Iohannis: Acum, despre susținerea în spatele ușilor închise, vă dați seama că asta înseamnă că în limbajul diplomatic nu se vorbește în public şi atunci cred că înțelegeți foarte bine că nu voi divulga aceste poziții, iar în ce privește cealaltă chestiune, vă referiți la un material de tip analiză făcut fără să fim consultați și dacă vi se pare că arăt bine în material, mă bucur, dacă nu, nu. Da, vă mulțumesc!

----Știrea inițială----

Președintele Klaus Iohannis, aflat într-o vizită oficială în Coreea de Sud, s-a întâlnit în această dimineață cu omologul său de la Seul.

Consultările politice dintre cei doi șefi de stat, Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol, au vizat teme privind consolidarea parteneriatului strategic România-Coreea de Sud, cooperarea politico-diplomatică și în domeniul apărării sau principalele provocări din plan regional și global.

Cu prilejul vizitei oficiale a președintelui Klaus Iohannis la Seul, va fi adoptată, la cel mai înalt nivel, declarația comună privind consolidarea parteneriatului strategic România-Republica Coreea, un document care va stabili direcțiile principale de cooperare vizate de ambele părți pentru următorii 10 ani.

În prezența celor doi președinți vor fi semnate o serie de documente pentru consolidarea relației bilaterale. Acestea vizează apărarea, energia nucleară, investițiile și comerțul exterior, cooperarea în situații de urgență sau cooperarea în domeniul culturii.

Din delegația oficială care îl însoțește pe președintele Klaus Iohannis la Seul fac parte și membrii ai Guvernului, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, ministrul energiei, Sebastian Burduja, și secretarul de stat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
România 21 Noiembrie 2024, 21:36

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză, nemulţumiţi de decizia Comisiei pentru...

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
România 21 Noiembrie 2024, 21:32

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase

Aproape 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi al...

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
România 21 Noiembrie 2024, 21:20

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice

Peste 70 de echipe de intervenţie ale reţelei de distribuţie a energiei electrice acţionează joi pentru limitarea efectelor...

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
Programul Rabla pentru tractoare
România 21 Noiembrie 2024, 20:02

Programul Rabla pentru tractoare

Valoarea tractorului nou nu trebuie să depășească 55.000 euro.

Programul Rabla pentru tractoare
Cod roșu de vânt și ninsori
România 21 Noiembrie 2024, 19:56

Cod roșu de vânt și ninsori

Din cauza rafalelor de vânt s-au înregistrat deja numeroase pagube.

Cod roșu de vânt și ninsori
Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
România 21 Noiembrie 2024, 19:51

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

Sunt 950 de secții de votare în afara țării, cu 35 mai multe față de cele de la europarlamentarele din iunie.

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
ONG-urile cer păstrarea deducerii fiscale de 20% pentru sponsorizări
România 21 Noiembrie 2024, 19:47

ONG-urile cer păstrarea deducerii fiscale de 20% pentru sponsorizări

Peste 1.300 de ONG-uri cer partidelor să-și asume poziția față de legislația care sprijină sectorul neguvernamental

ONG-urile cer păstrarea deducerii fiscale de 20% pentru sponsorizări
Incident tehnic la Registrul Auto Român
România 21 Noiembrie 2024, 18:32

Incident tehnic la Registrul Auto Român

Nu mai pot fi eliberate documente și a fost sistată activitatea cu stațiile ITP.

Incident tehnic la Registrul Auto Român