Ascultă Radio România Actualitaţi Live

VIDEO - EXERCIȚIU "SEISM 2018": Primele concluzii ale autorităților

Raed Arafat, conferință de presă la Ciolpani, unde se află Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.

VIDEO - EXERCIȚIU "SEISM 2018": Primele concluzii ale autorităților
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat. Foto: Arhivă.

Articol de Radio România Actualităţi, 13 Octombrie 2018, 16:11

LIVE VIDEO: Declarațiile șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, privind situația din teren după primele 7 ore de la producerea cutremurului.

Cea mai mare simulare de intervenţie în caz de cutremur din ultimii 20 de ani continuă.

Exerciţiul va dura cinci zile şi urmăreşte testarea modului de reacţie a autorităţilor şi a instituţiilor abilitate în cazul unui seism de 7,5 pe scara Richter.

La Ciolpani, în judeţul Ilfov, a fost activat Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei.

Corespondentul RRA Ioan Suciu se află acolo şi este acum în direct.

Reporter: Ne aflăm, într-adevăr, la Ciolpani, unde se află Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, unde urmează să înceapă o conferință de presă.

Este așteptat secretarul de stat, șeful Departamentului Situații de Urgență, Raed Arafat.

Vor fi prezentate noi informații în ceea ce privește această aplicație de anvergură, ce a fost declanșată în cursul dimineții de astăzi.

În curtea Centrului de Comandă de aici, de la Ciolpani, sunt amplasate mai multe corturi de campanie, unul de comandă, altul destinat ONG-urilor, a Crucii Roșii, dar și pentru radioamatori.

După cum se știe, mai multe echipaje din vestul țării, practic din toată țara au plecat spre Bucureşti, cu sute de ofițeri, autospeciale și ambulanțe, și urmează să intervină în această aplicație declanșată în cursul dimineții.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Comunicat: Ședința CNSSU, ora 14.00

În urma ședinței CNSSU din data de 13 octombrie 2018, care a avut loc la sediul Centrului Național pentru Coordonare și Conducere a Intervenției, în prezența primului-ministru al României, doamna Viorica-Vasilica Dăncilă, au fost dispuse măsurile necesare pentru buna desfășurare a acțiunilor întreprinse în sprijinul populației în contextul exercițiului SEISM 2018.

A fost propusă instituirea stării de urgență, ce urmează a fi supusă spre aprobare președintelui României.

În cadrul exercițiului, la ora 14.00, situația pagubelor și a victimelor se prezintă astfel:

În urma cutremurului produs în această dimineață, se preconizează peste 1000 de victime dintre care peste 400 de persoane decedate.. S-au înregistrat peste 200 de clădiri prăbușite, 800 afectate grav, peste 1400 afectate mediu, fiind necesasă efectuarea de expertize. Clădirile afectate aparțin instituțiilor publice de la nivelul municipiului București, dar și imobile de locuit, printre care și clădiri cu grad de ocupabilitate mare, astfel încât se prognozează un număr mare de victime.

În cadrul solicitării de ajutor internațională, prin activarea mecanismului european de asistență, 4 de echipe grele de căutare-salvare, 6 echipe medii de căutare-salvare și puncte medicale mobile sunt pregătite să intervină. A fost solicitat ajutorul internațional, acesta urmând a fi validat prin hotărîre de Guvern.

La ora 10.07, a fost activat Comitetul pentru Situații de Urgență de la nivelul Municipiului București, o nouă ședință urmând a se desfășura la ora 18.00.

Forțele inspectoratelor județene pentru situații de urgență au început deplasarea spre Capitală, în baza concepției de intervenție în situație de seism major, nefiind nevoie de un ordin explicit în acest sens.
O parte din forțe, din județele Teleorman, Covasna și Brașov acționează deja la nivelul municipiului București. Alte forțe ISU din județele neafectate de seism sunt în deplasare spre zonele afectate.
A fost evaluată disponibilitatea paturilor de terapie intensivă, până la acest moment au fost identificate 60 de paturi de terapie intensivă. În funcție de dinamica situației, se va decide dacă este necesară evacuarea unor pacienți către alte spitale din afara țării.

Tot personalul din unitățile Agenției Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale de la trei unități din București și zonele limitrofe sunt în dispozitiv. În acest moment, sunt pregătite căsuțe, corturi și alimente de primă necesitate pentru populația afectată.Toate structurile sunt în contact cu agenții economici și stabilesc eșaloanele de intervenție la nivelul utilajelor pentru construcții.

De asemenea, sunt pregătite medicamente și alte dispozitive medicale, care vor fi utilizate în funcție de necesar.

Forțele și mijlocele pentru situații de urgență se află în teren pentru salvarea persoanelor aflate în situații de risc și se fac toate eforturile necesare pentru ca numărul de victime să fie cât mai mic.
În sprijinul structurilor profesioniste de intervenție se află și celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne – Poliție, Jandarmerie, Inspectoratul General de Aviație, dar și forțe ale Ministerului Apărării Naționale.

Poliția Română, în colaborare cu Jandarmeria Română, au luat toate măsurile pentru limitarea efectelor negative, prin menținerea unui climat de ordine și liniște publică.
Poliția Rutieră a acționat pentru fluidizarea traficului rutier în zonele afectate și pentru a permite intervenția echipelor de salvare.

La nivelul Jandarmeriei Române s-a dispus creșterea capacității operaționale pentru 12 unități. De asemenea structurile specializate din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție au acționat, în cadrul exercițiului, cu efective pentru asigurarea ordinii publice și acordarea de sprijin la sediul central al IGSU și al Ambulanței București-Ilfov. Efective din cadrul Direcției Generale de Jandarmi a municipiului București au executat misiuni de ordine publică, evacuare și triere la spitalul Floreasca.

Ca urmare a ședinței CNSSU, au fost dispuse următoarele măsuri:

1. Continuarea acțiunilor derulate potrivit prevederilor Concepției Naționale de răspuns la seism și a planurilor de intervenție la nivelul municipiului București și Ilfov şi respectiv punerea în aplicare a planurilor de evacuare din unităţile administrativ teritoriale afectate.
2. Comanda acțiunilor de răspuns la nivel național pe perioada stării de alertă este asigurată în continuare de șeful DSU, în calitate de comandant al acțiunii la nivel național.
3. Comandantul acțiunii la nivel național va aproba solicitările de sprijin internațional în scopul asigurării acțiunilor de răspuns și transmiterea acestora către structurile internationale competente.
4. La solicitarea comandantului acțiunii, vor fi întreprinde demersurile necesare pentru scoaterea de la Rezervele de stat, a unor produse şi bunuri materiale necesare sprijinirii autorităţilor administraţiei publice locale și populaţiei afectate, pe baza analizelor IGSU. Dacă situația o impune, se vor asigura inclusiv sume de bani din Fondul de Intervenție la dispoziție al Guvernului.
5. Toate structurile și instituțiile cu responsabilități, potrivit Concepției Naționale de Răspuns, prevăzute în H.G.R. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, vor asigura toate capabilitățile de sprijin necesare derulării acţiunilor operative, la ordinul comandantului acțiunii.
6. Centrul Național de Coordonare și Conducere a Acțiunilor de Intervenție asigură suportul decizional pentru comandantul acțiunii. În baza ordinelor cu caracter operativ ale comandantului acțiunii, CNCCI se completează cu reprezentanți ai structurilor și instituțiilor cu responsabilități sau care asigură funcții de sprijin în gestionarea situației de urgență.
8. Se interzice accesul populației civile în zonele / clădirile declarate cu risc de prăbușire, incendii sau explozie sau de contaminare, cu excepția celor fără risc, expertizate în regim de urgență de către Inspectoratul de Stat în Construcții sau alte instituții abilitate.
9. Daca situația o impune, asigurați aducerea în București a specialiștilor abilitați în evaluarea construcțiilor și intensificarea acțiunilor care vizează salvarea oamenilor și repunerea în stare de funcționare a infrastructurii critice esențiale, în vederea restabilirii stării provizorii de normalitate .

Norvegia contribuie la achiziția unui sistem Patriot pentru România
România 29 Octombrie 2024, 21:06

Norvegia contribuie la achiziția unui sistem Patriot pentru România

Norvegia contribuie cu 127 de milioane de dolari la achiziția unui sistem Patriot pentru țara noastră, a anunțat ministrul...

Norvegia contribuie la achiziția unui sistem Patriot pentru România
Sociologul Alfred Bulai rămâne în arest la domiciliu
România 29 Octombrie 2024, 19:07

Sociologul Alfred Bulai rămâne în arest la domiciliu

Judecătoria Sectorului 1 a prelungit marți, 29 octombrie, cu 30 de zile (până pe 3 decembrie) măsura arestului la...

Sociologul Alfred Bulai rămâne în arest la domiciliu
MAE propune 950 de secţii de votare în străinătate
România 29 Octombrie 2024, 18:39

MAE propune 950 de secţii de votare în străinătate

Cele mai multe secții de votare pentru cetățenii români din diaspora vor fi organizate în Italia, Spania, Marea Britanie și...

MAE propune 950 de secţii de votare în străinătate
Camera Deputaţilor: Referendum local, simultan cu primul tur al prezidențialelor
România 29 Octombrie 2024, 18:30

Camera Deputaţilor: Referendum local, simultan cu primul tur al prezidențialelor

Vor exista buletine separate pentru referendum și pentru restul alegerilor, iar prezența la vot va fi consemnată pe liste...

Camera Deputaţilor: Referendum local, simultan cu primul tur al prezidențialelor
Conferință privind combaterea distorsionării Holocaustului
România 29 Octombrie 2024, 16:39

Conferință privind combaterea distorsionării Holocaustului

Luminiţa Odobescu a subliniat că România face eforturi pentru combaterea antisemitismului şi păstrarea memoriei victimelor...

Conferință privind combaterea distorsionării Holocaustului
Zece orașe din România ar urma să devină inteligente şi prietenoase cu mediul până în 2030
România 29 Octombrie 2024, 16:13

Zece orașe din România ar urma să devină inteligente şi prietenoase cu mediul până în 2030

Zece oraşe mari din România fac parte, de marți, 29 octombrie, dintr-un proiect european de mediu prin care, până...

Zece orașe din România ar urma să devină inteligente şi prietenoase cu mediul până în 2030
Mai mulți jandarmi din Bihor sunt suspectați că au fost mercenari în Congo în timpul concediilor medicale
România 29 Octombrie 2024, 15:55

Mai mulți jandarmi din Bihor sunt suspectați că au fost mercenari în Congo în timpul concediilor medicale

Mai multe percheziții sunt efectuate la domiciliile unor jandarmi din Bihor pentru fapte de corupție în perioada...

Mai mulți jandarmi din Bihor sunt suspectați că au fost mercenari în Congo în timpul concediilor medicale
Burse mai mari pentru anumiți studenţi
România 29 Octombrie 2024, 15:38

Burse mai mari pentru anumiți studenţi

Bursele sunt acordate pentru a motiva studenții să aleagă dubla specializare și să urmeze studiile de masterat.

Burse mai mari pentru anumiți studenţi