Victor Ponta cere verificarea consilierilor economici externi
Premierul Victor Ponta susţine că funcţia de consilier economic acreditat pe lângă ambasade şi consulate nu ar trebui să fie atribuită ca "recompensă prietenilor politici".
Articol de Iulian Olescu, 16 Mai 2012, 14:47
Mai mulţi membri ai guvernului inclusiv primul ministru, au stăruit miercuri pe nevoia de investiţii străine şi au redescoperit importanţa consilierilor economici de la misiunile diplomatice în această privinţă.
Premierul Victor Ponta a spus că funcţiile respective nu ar trebui să fie atribuite ca recompensă prietenilor politici şi a cerut ministrului economiei un raport pe această temă.
Subiectul a fost abordat la reuniunea consilierilor economici acreditaţi pe lângă ambasade şi consulate.
Membrii guvernului, prezenţi la reuniune, au punctat importanţa activităţii consilierilor economici acreditaţi pe lângă ambasadele României din străinătate, atât pentru atragerea investitorilor străini, cât şi pentru promovarea oportunităţilor oferite de economia ţării noastre.
Premierul Victor Ponta a subliniat că aceste funcţii nu trebuie să reprezinte simple recompense pentru prieteni politici.
"Sunt convins că se poate face mult mai mult cu o singură condiţie, să primiţi din ţară informaţiile necesare şi mai ales, atunci când aveţi şi solicitaţi din ţară sprijin şi informaţii să vă răspundă cineva la mail, la telefon, la mesaje", a declarat Victor Ponta.
Premierul a adăugat că ataşaţii economici nu trebuie să fie nişte simpli ambasadori ai economiei româneşti abandonaţi pe lângă ambasadele sau consulatele noastre din străinătate şi că trebuie evaluată activitatea acestora.
Ataşaţii economici "vor fi evaluaţi periodic"
Ministrul economiei, Daniel Chiţoiu, a precizat că s-a luat deja decizia, la nivel de guvern, pentru a se realiza astfel de evaluări periodice.
Activitatea consilierilor economici din străinătate este cu atât mai importantă cu cât în această perioadă se derulează o privatizare parţială a unor companii importante din domeniul energiei sau transporturilor - a declarat şi ministrul finanţelor, Florin Georgescu.
"Aveţi un rol important, prin posibilitatea atragerii unor investitori foarte buni, din punct de vedere al potenţialului economic, pentru că se vor vinde pachete de 10-15% din companiile sectorului energetic, hidroelectric, nuclear-electric, Romgaz şi Transgaz, se vor privatiza CFR Marfă, Tarom, sectoarele acestea au nevoie de foarte mulţi bani, pentru a ţine pasul cu competiţia", a afirmat Daniel Chiţoiu.
Ministrul economiei a mai adăugat că misiunea consilierilor economici din străinătate este de a convinge investitorii că România este o ţară care asigură stabilitate, transparenţă şi predictibilitate, şi că oferă o multitudine de oportunităţi de afaceri.