Victimele foametei din Ucraina de după cel de-Al Doilea Război Mondial, comemorate în comunitatea românească din Cernăuţi
Evocarea foametei, care a afectat profund Ucraina, a fost cu atât mai emoţionantă cu cât ţara se aflată acum în plin război, iar problemele sociale se agravează de la o zi la alta.
Articol de Ilie Pintea, 20 Noiembrie 2022, 12:07
Victimele foametei din Ucraina de după cel de-Al Doilea Război Mondial au fost comemorate, ieri, în comunitatea românească din Cernăuţi, în prezenţa unora dintre cei care au trecut prin tragedia de acum 75 de ani.
Evocarea foametei, care a afectat profund Ucraina, a fost cu atât mai emoţionantă cu cât ţara se aflată acum în plin război, iar problemele sociale se agravează de la o zi la alta. Transmite Ilie Pintea, corespondent special RRA în Ucraina.
Comemorarea victimelor foametei a fost organizată, ieri, de Societatea "Golgota" din Cernăuți, iar contextul în care se află Ucraina, în această perioadă, face și mai importantă pomenirea celor care au murit după cel de- Al Doilea Război Mondial din cauza faptului că recoltele, și așa împuținate de secetă, trebuiau predate statului.
Președintele societății, Vasile Răuț: În situația de astăzi, noi nu am putut să ne permitem să nu îi pomenim pe cei ce au murit de foame în anii '46-'47, în regiunea Cernăuți, deci ținutul Herța, nordul Basarabiei și nordul Bucovinei. Dacă uităm, aceste evenimente se pot repeta.
Reporter: Printre cei care au participat la comemorare s-a aflat și Ilie Grijincu-Popescu, ce face parte din generația celor numiți "copiii foametei". El a fost deportat, împreună cu mama sa și cu cei nouă frați, pe când avea doar 4 ani.
Ilie Grijincu-Popescu: Şi cu cerşitul umblam, vă spun. Şi nu ştiam limba rusă. Dacă eu întindeam mânuţele aşa la ea, că muream de foame, păi nu era clar că eu cer? Primul cuvânt în limba rusă l-am învăţat după mai mult timp. Şi noi /.../ şi venea câte un pumn de cartofi. Noi luam cartofii şi în loc să îi fierbem, noi îi mâncam aşa.
Nu există cifre exacte cu privire la numărul victimelor foametei din 1946 și 1947, dar se estimează că peste 300.000 de oameni şi-au pierdut viața din cauza înfometării.