"Vestele galbene" din Franţa marchează un an de la începutul protestelor
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 16 Noiembrie 2019, 11:39
În Franţa, aşa-numitele "veste galbene" se mobilizează astăzi pentru a marca un an de când au început să protesteze. La Paris, forţele de securitate au anunţat măsuri suplimentare de securitate, în condiţiile în care numeroase manifestaţii de până acum ale "vestelor galbene" au fost marcate de violenţe.
Corespondenţă de la Paris - Reporter: Dana Coman - Aproximativ 150 de acţiuni sunt anunate pe reţelele de socializare, atât pentru astăzi, cât şi pentru mâine. La Paris, manifestanţii vor să se adune pe Champs-Élysées, însă Poliţia a anunat că bulevardul va fi zonă interzisă pentru orice fel de manifestaţie.
Chiar dacă nu se aşteaptă la o participare prea importantă, autorităţile vor desfăşura în capitală un dispozitiv de securitate de câteva mii de oameni, sprijiniţi de 180 de poliţişti pe motocicelete care vor avea misiunea să intervină în timp record pentru a opri orice eventual incident.
Pornită în urmă cu un an, ca reacţie la introducerea unei taxe ecologice pe carburanţi, mişcarea "Vestelor galbene" şi-a multiplicat în timp revendicările, de la creşterea puterii de cumpărare a salariilor şi pensiilor la demisia preşedintelui şi a guvernului, dizolvarea Parlamentului şi chiar schimbarea sistemului politic actual cu unul în care deciziile importante să fie luate doar prin referendum.
Infiltrarea printre ei a unor elemente extremiste a compromis treptat demersul iniţial, în prezent, mişcarea lor fiind sinonimă cu distrugeri, incendieri, blocarea oraşelor, haos şi lupte de stradă cu forţele de ordine.
Este drept că, în ultimele luni, manifestaţiile au fost puţine şi cu participare foarte slabă.
Potrivit unui sondaj de opinie, 55% dintre francezi sunt de acord cu revendicările "vestelor galbene" şi simpatizează cu mişcarea lor, însă aproximativ 70% nu sunt de acord cu reluarea manifestaţiilor săptămânale.
Potrivit Ministerului Economiei, mişcarea "vestelor galbene" a produs pagube de 2,5 miliarde de euro economiei Franţei ca urmare a distrugerilor produse şi a blocării activităţii comerciale.