Verificări privind "diferențele de calitate a mărfurilor internaționale"
Autorităţile române spun că vor face propriile verificări cu privire la produsele cu mărci internaţionale.
Articol de Radiojurnal, 26 Februarie 2017, 18:10
Autorităţile române vor face propriile verificări cu privire la aşa numitul "dublu standard" al produselor cu mărci internaţionale, acuzaţie lansată recent de mai multe ţări central europene.
Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia se plâng de o calitate mai slabă a mărfurilor faţă de cele similare din vest.
Ministerul Agriculturii de la Bucureşti a anunţat formarea unui grup de lucru pentru a analiza acest aspect.
Este foarte bine că se face acest lucru, spune Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Industria Alimentară "Romalimenta", Sorin Minea, care aminteşte însă că în România este foarte des întâlnită în magazine sintagma "cel mai mic preţ", ceea ce nu poate fi o garanţie de calitate.
Sorin Minea: Produsele care sunt sub acelaşi brand şi cu aceeaşi denumire, care sunt calificativ mai bune sau mai slabe, e chestia pe care o ştie toată lumea că se întâmplă. Foarte greu de spus că se fac nişte produse speciale pentru ţările din Est. Producătorii fac pe piaţă şi pun în vânzare ceea ce li se cere. În cazul în care o reţea de magazine cere un produs care să se încadreze în anumiţi parametrii şi un anumit preţ, producătorul pe ăla îl face. Pornindu-se de la premiza că ţările din Est sunt mai sărace, cei care se ocupă cu vânzarea în ţările din Est dau produse mai ieftine, mai ieftin se traduce prin mai slab calitativ. Cealaltă afirmaţie că unele sunt mai dulci în Vest sau în Est sau altele sunt cu zahăr, asta scrie pe etichetă. Atâta timp cât producătorul scrie pe etichetă ingredientele şi ce pune în produs nu înţeleg de ce este acuzat.
Preşedinte Romalimenta, Sorin Minea, mai spune că în prezent este imposibil să se stabilească standarde comune la nivel european, dar că fiecare ţară îşi poate stabili propriile standarde pe categorii de produse.