Venitul minim de incluziune va înlocui de anul viitor ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei
Venitul minim de incluziune reprezintă un beneficiu de asistență socială acordat familiilor și persoanelor singure aflate în situații de dificultate.
Articol de Alina Darie, Vaslui, 12 Noiembrie 2023, 16:51
Realizator: Cristina Grecu - Venitul minim de incluziune va înlocui de anul viitor ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei. Este vorba despre sprijinul financiar acordat de stat pentru familiile și persoanele singure aflate în dificultate care, potrivit legii, trebuie să se înscrie până la finalul anului la primăriile de care aparțin. Care este situația în județul Vaslui, de exemplu, ne spune corespondentul RRA Alina Darie.
Reporter: În jur de 13.000 de locuitori ai județului Vaslui se încadrează în criteriile de acordare a venitului minim de incluziune, ajutor financiar ce va intra în vigoare de la data de 1 ianuarie a anului viitor și care este destinat persoanelor singure și familiilor cu venituri extrem de mici. Beneficiarii de ajutor minim garantat și de alocație de susținere a familiei trebuie să știe că în această perioadă, până la finele lunii decembrie, trebuie să se adreseze primăriilor cu o solicitare în acest sens. Primarii de comune, mai ales, spun că asistenții sociali îi identifică pe beneficiarii de venit minim de incluziune și îi îndrumă să întocmească dosarele. Este însă indicat ca posibilii beneficiari ai acestui ajutor să se adreseze și singuri primăriilor de care aparțin.
Beneficiarii de ajutor minim garantat sau de alocație de susținere a familiei spun că orice sprijin financiar dat de stat este binevenit, însă în prezent banii primiți sunt puțini, mai ales de când prețurile au crescut.
-: E bine, foarte bine! Dar, totuși, ar trebui locuri de muncă.
-: Toate sunt scumpe, mai ales la lumină, și la apă, și la curent.
-: E normal că este un ajutor, toți o ducem greu, nu numai ăia cu ajutorul social.
Reporter: Venitul minim de incluziune reprezintă un beneficiu de asistență socială acordat familiilor și persoanelor singure aflate în situații de dificultate, în scopul prevenirii și combaterii sărăciei și riscului de excluziune socială. Odată cu intrarea în vigoare a venitului minim de incluziune, acordarea beneficiilor precum venitul minim garantat sau ajutorul pentru susținerea familiei se suspendă.