Vârsta medie a copiilor adoptaţi "a crescut"
Infertilitatea sau decesul unui copil, urmate de incapacitatea cuplului de a mai avea copii, sunt principalele motive de adopţie invocate de viitorii părinţi.
Articol de Bogdan Mihai, 21 Septembrie 2011, 12:45
Majoritatea celor care adoptă copii în România sunt familii fără copii biologici, cu o vârstă medie de 39 de ani şi un nivel de educaţie ridicat, relevă un studiu al Oficiului Român pentru Adopţii.
Potrivit reporterului Radio România, Marilena Frâncu, viitorii părinţi adoptivi spun că procedurile sunt birocratice, greoaie şi durează prea mult, de aceea modificările la Legea adopţiei, aflată acum în dezbaterea parlamentului, vizează, în primul rând, scurtarea timpului de adopţie.
Infertilitatea sau decesul unui copil, urmate de incapacitatea cuplului de a mai avea copii sunt principalele motive de adopţie invocate de viitorii părinţi. Foarte rar a fost menţionată ideea de a oferi unui copil şansa de a avea o familie.
Profil generic al părinţilor adoptivi şi al copiilor adoptaţi (Click pe poză pentru a mări) |
"Vârsta medie a copiilor adoptaţi a crescut de la doi ani în 2005 la peste trei ani în 2009, şi, de asemenea, s-a constatat o creştere a ponderii celor consideraţi greu adoptabili, cu vârste de peste trei ani.
"În majoritatea cazurilor, iniţiativa adopţiei aparţine soţiilor, dar, de cele mai multe ori, soţii îmbrăţişează foarte repede această idee", a declarat sociologul Florin Lazăr, unul dintre autorii studiului.
--fb1
"În ultima vreme se constată, totuşi, o creştere a adopţiilor şi pentru celelalte categorii de vârste, 3-5 ani, şi chiar pentru anumite categorii de copii mai greu adoptabili, proveniţi din etnii, cu handicap şi copii care au fraţi sau surori în sistem", a explicat secretarul de stat Bogdan Panait, de la Oficiul Român pentru Adopţii.
Raportul Oficiului Român pentru Adopţii referitor la profilul părinţilor adoptivi din România
În România, noile modificări ale Legii adopţiei, aflate în dezbaterea Camerei Deputaţilor, vor scurta timpul până când copilul este declarat adoptabil la cel mult un an.
Potrivit raportului realizat de Oficiul Român pentru Adopţii, în perioada 2007 - 2009 cele mai multe adopţii s-au realizat în judeţele Bacău, Braşov şi Argeş iar cele mai puţine în judeţele Covasna, Harghita şi Sălaj.
Copii adoptaţi au o vârstă medie de 37 de luni şi sunt 51.5% de gen masculin. 67.8% sunt de etnie română.
Cei mai mulţi adoptatori sunt familii (87.9%), vârsta medie a soţilor fiind de 40 de ani, iar a soţiilor de 38, în timp ce persoanele singure care au adoptat sunt femei (un singur bărbat), cu vârsta medie de 40 de ani.
Raportul Oficiului Român pentru Adopţii referitor la profilul părinţilor adoptivi din România |
Adoptatorii provin în cea mai mare parte din mediul urban (73.4%), sunt de etnie română (91.7%), de religie ortodoxă (73.4%), locuiesc la bloc (54.4%), în trei sau mai multe camere, (64.8%) şi nu au copii biologici (86.4%).
Nivelul de educaţie al adoptatorilor este unul ridicat, mai mult de două treimi având cel puţin liceu, iar în cazul persoanelor singure aproape jumătate (48.7%) având studii superioare sau doctorat.
În privinţa tipului de copil pe care îşi doreau să îl adopte, datele culese din documentele dosarului pentru atestare în vederea adopţiei arată că cei mai mulţi au preferat copii mai mici de 3 ani (72.4%), de sex feminin (41.7%), fără probleme medicale (80.8%), neprecizând neapărat, în scris, să fie sau să nu fie de o anumită etnie (21.1%).
Se remarcă faptul că numai 1.2% sunt dispuşi să adopte copii cu probleme medicale şi 39.9% preferă un anumit copil, cel mai probabil cel cu care au avut un contact anterior, acesta beneficiind de o măsură de protecţie în familia adoptatoare.