"Valul 4 va fi mult mai agresiv decât valurile de la acest moment"
Valul 4 al pandemiei de coronavirus va fi mult mai agresiv, apreciază medicul Valeriu Gheorghiţă.
Articol de Florin Lepădatu, 20 Iulie 2021, 20:13
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI : Ritmul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 a crescut ușor.
De ieri până astăzi, au mai fost înregistrate peste 11.000 de persoane care au făcut prima doză sau serul în doză unică, cele mai multe din ultimele zece zile, iar rata lui se apropie de 4.900.000 de persoane cu cel puțin o doză de vaccin.
Conform estimărilor, însă, mai puțin de jumătate din populație beneficiază de un grad de protecție prin vaccinare sau după trecerea prin boală.
La nivel național, proporția este de 44%, cu diferențe destul de mari de la un județ la altul.
Cea mai bună situație este în București și în județele Cluj și Ilfov, unde de rata de imunitate colectivă este peste 60%, dar în cea mai mare parte a țării abia s-a trecut de un sfert.
Deși numărul cazurilor zilnice se menține sub 100, astăzi bilanțul sa apropiat mult de acest prag, 95, fiind cel mai ridicate din ultima lună, și se constată o ușoară tendință de creștere.
Îngrijorările sunt legate de tulpina Delta a coronavirusului, mai contagioasă, identificată și în România la aproximativ 100 de persoane.
În alte țări europene, varianta Delta pare să fi declanșat deja cel de al patrulea val al pandemiei, despre care experții spun că va avea un impact semnificativ, a precizat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, doctorul Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiţă:" Valul 4 va fi mult mai agresiv decât valurile de la acest moment, diferenţele fiind legate de nivelul de imunizare din populaţie, nivelul de vaccinare. Cu cât numărul şi procentul persoanelor vaccinate este mai mare, şi aici mă refer în mod deosebit la persoane vulnerabile, cu atât consecinţele negative traduse prin numărul de persoane spitalizate, numărul de persoane admise în secţia de terapie intensivă şi numărul de decese va fi mai mic. Cu cât numărul persoanelor vulnerabile este mai scăzut ca acoperire vaccinală, cu atât riscul de creştere a numărului de persoane spitalizate cu forme severe şi persoane care, din păcate, pot să-şi piardă viaţa este mai mare. Mesajul meu este unul foarte clar: să profităm de situaţia actuală, bună din punct de vedere epidemiologic, stabilă în România, în mod deosebit cei vulnerabili, dar şi ceilalţi care nu se încadrează în categoriile de risc, să ne vaccinăm tocmai pentru a ne feri cât se poate de mult de a face o formă severă de boală şi a ajunge la spital."