Valori îngrijorătoare pt pacienţii în stare gravă şi pt cifra deceselor
În ultimele 24 de ore, în România, dintre cei decedați, numai 10% erau vaccinaţi şi mulţi erau tineri.
Articol de Radio România Actualităţi, 17 Noiembrie 2021, 23:41
Cu o incidenţă a noilor infectări cu COVID-19 în scădere, România rămâne totuşi cu valori îngrijorătoare pentru pacienţii în stare gravă, dar şi pentru cifra deceselor. Dintre aceştia din urmă, în ultimele 24 de ore, doar 10% erau vaccinaţi şi mulţi erau tineri.
La fel ca şi ieri, s-au înregistrat astăzi peste 97.000 de vaccinări, din care mai puţin de un sfert cu prima doză. Dacă presiunea per ansamblu a sistemului medical scade, marile spitale continuă să aibă cifre ridicate de pacienţi, dar încep să revină la tratamente şi investigaţii, şi bolnavii cu alte afecţiuni.
Experţii în sănătate spun că măsurile de precauţie şi distanţare trebuie respectate, mai ales că ţările occidentale, unde rata de vaccinare este mult mai ridicată, se lovesc din nou de o creştere a infectărilor.
Reporterul RRA, Adriana Turea, amintește că autorităţile au anunţat 3.535 de cazuri noi de COVID-19 din peste 48.000 de teste efectuate în ultimele 24 de ore.
Adriana Turea: Cele mai multe îmbolnăviri sunt în Bucureşti, 427. Rămâne ridicat numărul deceselor provocate de coronavirus, 350 de persoane, au murit din cauza complicaţiilor acestei boli. În secţiile ATI sunt internaţi 1.655 de pacienţi, iar în toată ţara sunt libere 27 de paturi ATI. Managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, profesor doctor Cătălin Cârstoiu, atrage atenţia că numărul de cazuri noi de infecţie a scăzut aparent, însă.
Cătălin Cârstoiu:În spitalele mari, de urgenţă, cum e şi Spitalul Universitar, o să persiste o situaţie încordată, ca să spun aşa, pentru următoarele săptămâni, pentru că înţelegeţi şi înţelegem toţi că în terapie intensivă sau în spitalele mari ajung cazurile cu forme medii, forme severe ale acestei boli, aşa încât chiar dacă în UPU pare că este un trend descendent, lucrurile se menţin în continuare complicate, 30-40 de pacienţi staţionari, în fiecare zi, de pe o zi pe alta, în camerele de gardă. În spital, nu mai vorbim de 450, vorbim de 350, deci cam aici stăm. Drept e, pentru prima oară când numărul pacienţilor negativi internaţi e mai mare decât numărul pacienţilor pozitivi după aproape două luni şi jumătate.
Adriana Turea:Medicul reaminteşte că cea mai bună metodă de prevenire a îmbolnăvirii este vaccinarea împreună cu purtarea măştii, păstrarea distanţei fizice de doi metri, dezinfectarea mâinilor şi evitarea aglomerărilor.