Valoarea deconturilor medicale cu statele UE, " în creştere"
Valoarea deconturilor făcute către statele membre ale UE în care pacienţii români au ales să se trateze a crescut anul trecut de patru ori, comparativ cu 2012.
Articol de Radiojurnal, 11 Februarie 2014, 20:17
Valoarea deconturilor făcute către statele membre ale UE în care pacienţii români au ales să se trateze a crescut anul trecut de patru ori, comparativ cu 2012 - raportează casele judeţene de asigurări de sănătate.
Alocările bugetare au fost mai mari pentru că autorităţile române au început să plătească din datoriile cumulate anii trecuţi, spune purtătorul de cuvânt al CNAS Arad, Bianca Găicean.
"Casa de Asigurări a achitat către instituţii competente din ţările UE o sumă de 3.300.000 aproximativ, aferent serviciilor medicale de care au beneficiat asiguraţii noştri pe baya cardului european şi pe baza formularelor europene care circulă pentru prestarea acestor servicii medicale", spune Bianca Găicean.
Opt din zece pacianţi asiguraţi din judeţul Arad care aleg să se trateze în străinătate preferă unităţile medicale din Ungaria, precizează reprezentanţii CJAS. şi Germania este printre destinaţiile accesate de pacienţii români.
Anul trecut, bugetul CNAS pentru plata datoriilor către spitalele din străinătate a fost cel mai mare din istorie, dar autorităţile au început să plătească restanţele din 2010.
Chiar şi aşa, preşedintele de atunci al instituţiei, actuala propunere pentru şefia Ministerului Sănătăţii, Cristian Buşoi, admitea că banii nu sunt suficienţi şi că anumite spitale din Germania refuză să mai primească pacienţi români de teamă că nu-şi vor recupera banii la timp.
Potrivit normelor în vigoare, serviciile medicale accesate în străinătate sunt decontate la preţurile din România.