Valea Jiului, zonă cu sute de asistaţi social şi cu piaţa muncii volatilă
Proiectul de act normativ prin care ajutorul social ar urma să fie anulat după refuzarea unui loc de muncă nu pare să fie o soluţie în Valea Jiului.
Articol de Ilie Pintea, 22 Iunie 2018, 13:16
Proiectul de act normativ prin care ajutorul social ar urma să fie anulat după refuzarea unui loc de muncă nu pare să fie o soluţie în Valea Jiului, zonă cu sute de asistaţi social şi cu o piaţă a muncii extrem de volatilă.
Oferta angajatorilor este foarte scăzută, iar marea majoritate a celor care primesc ajutoare de la stat nu au nicio calificare.
Responsabilii din domeniu spun că şomerii invocă fel de fel de pretexte pentru a refuza ofertele de angajare atunci când există sau se întorc cu negaţia angajatorului, pe motiv că nu au pregătirea corespunzătoare.
Iudith Babţan, şefa Agenţiei locale de ocupare a forţei de muncă din Petroşani: O persoană care de ani de zile nu a lucrat e foarte greu de integrat şi e foarte greu să se acomodeze cu un program de lucru şi să realizeze că doar în urma muncii poate primi bani, pentru că ei sunt asistaţi sociali de ani de zile şi s-au învăţat să stea.
La Petroşani numărul asistaţilor sociali a rămas constant în ultimul an şi foarte puţini au fost suspendaţi de la plată din cauză că nu şi-au efectuat orele de muncă.
Adrian Neagoe, secretarul primăriei: În acest moment avem un număr de dosare de 199 în plată la Direcţia de asistenţă socială, totalizând număr de 434 de persoane. Până acum au fost suspendate şase persoane pe motivul că nu şi-au efectuat orele de muncă.
Marius a preferat să caute un loc de muncă în loc să aştepte ajutorul autorităţilor şi lucrează la o spălătorie auto.
Marius: De lucru se găseşte. Şi la gater, şi la oameni la casă, poţi să mergi cu cinci, şase sute pe zi. Multă lume ce zice: mai bine stau pe ajutor social. Dacă ei nu vor să meargă, treaba lor.
Deşi au existat dezbateri cu privire la legislaţia din domeniul protecţiei sociale, modificarea actuală nu pare să rezolve problema numărului mare de persoane care preferă ajutorul de la stat în detrimentul unui loc de muncă, pentru că angajatorii nu au posturi adaptate profilului marii majorităţi, a celor care se află în această situaţie.