Valea Jiului are nevoie de investiţii masive pentru minerit
Complexul Energetic Hunedoara şi termocentralele de la Mintia şi Paroşeni au nevoie de investiţii masive, spune ministrului delegat pentru energie, Constantin Niţă.
Articol de Ilie Pintea, 15 Februarie 2013, 19:53
Complexul Energetic Hunedoara are nevoie de investiţii masive pentru minerit şi pentru cele două termocentrale, este concluzia ministrului delegat pentru energie, Constantin Niţă, care a fost vineri în Valea Jiului.
În ceea ce priveşte sursele de finanţare, ministrul a fost cât se poate de categoric: societatea trebuie să facă profit ca să îşi finanţeze investiţiile.
"Pentru activitate de minerit, pentru retehnologizare este nevoie în jur de 60 de milioane de euro. Cei 60 de milioane trebuie să-i obţină compania din profit, dacă sunt competenţi, dacă nu vin alţii" a declarat Constantin Niţă.
Şi termocentralele de la Mintia şi Paroşeni au nevoie de investiţii masive în instalaţiile care să scadă poluarea pentru a primi în continuare avizele de mediu.
Există însă posibilitatea unui parteneriat cu un investitor strategic, mai ales că în cel mult un an Complexul Energetic Hunedoara va trebui privatizat.
Singura veste bună pentru minerit pare să fie aceea că în cel mult 30 zile în Parlament va fi depus un proiect de lege prin care huila să devină resursă energetică strategică, fapt care ar permite subvenţionarea producţiei.
Sindicaliştii care au asistat la discuţiile de astăzi s-au arătat nemulţumiţi de soluţia propusă de ministru, aceea de a finanţa din profit investiţiile având în vedere că mineritul funcţionează în pierdere.
"În momentul de faţă nu este posibil, nu are rost să ne îmbătăm cu apă rece. Preţul cu care se produce gigacaloria astăzi este undeva la 104-105 lei şi o vinde cu 69. Este clar că fiecare gigacalorie produsă, produce şi pierderi" spune preşedintele Sindicatului Muntele, Constantin Nica.
Ministrul energiei nu a exclus nicio eventuală schimbare a conducerii la Societatea Naţională a Huilei, arătând că nu s-a luat măsurile necesare pentru reducerea costurilor şi stopara pierderilor.
Situaţia Complexului Energetic Hunedoara rămâne în continuare incertă, pentru că se vorbeşte şi de intrarea în insolvenţă ca alternativă la un eventual eşec în ceea ce priveşte privatizarea.