Vâlcea: 20 de profesori de religie ar putea râmâne fără catedră
Tot mai mulţi profesori de religie sunt îngrijoraţi că şi-ar putea pierde postul după ce Ministerul Educaţiei a modificat procedura de înscriere a elevilor la orele de religie.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 19 Februarie 2015, 13:18
Numeroşi profesori de religie din judeţul Vâlcea ar putea să rămână fără catedră, după ce Ministerul Educaţiei a modificat procedura de înscriere a elevilor la orele de religie, în sensul că participarea la aceste cursuri este posibilă doar la cerere.
Modificarea a fost decisă după ce judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că este neconstituţional articolul din Legea educaţiei potrivit căruia elevul poate să nu frecventeze orele de religie doar dacă cere acest lucru.
Peste 135 de catedre de religie existente la nivelul judeţului Vâlcea se află în atenţia Inspectoratului Şcolar, în urma deciziei Ministerului Educaţiei.
20 dintre acestea riscă să dispară într-o primă fază, explică Ion Gherghinaru, inspector şcolar general.
"Problema existenţei sau neexistenţei unei catedre este la licee şi în general, la clasele terminale. Ar exista riscul ca maxim 20 de catedre să dispară. Pentru noi ar fi o problemă", a spus Ion Gherghinaru.
Totuşi, reprezentanţii profesorilor de religie speră ca hotărârea Curţii Constituţionale să nu se aplice din toamna acestui an.
"Nădăjduiesc într-o redresare a situaţiei actuale. Este bine ca profesorul de religie să fie păstrat în şcoală, pentru că acesta constituie un liant între instituţiile educative, iar cercetările pedagogice dovedesc că prin intermediul şcolii, tânărul poate intra mai uşor în centrul vieţii parohiale şi comunitare, prin implicare în unele activităţi religioase alături de părinţi.
"Cred că e o idee bună, rămâne la latitudinea oricărui elev dacă vrea să facă orele sau nu, dar cred că religia ar trebui învăţată în şcoală, pentru că părinţii şi de obicei noi nu prea mergem la biserică", a spus Daniela Ionescu, inspector şcolar pentru compartimentul "religie".