Val de iniţiative oficiale pentru copiii din România
Autorităţile se arată preocupate de soarta copiilor, dar şi de creşterea natalităţii.
Articol de Radiojurnal, 08 Martie 2016, 22:36
Propunere de eliminare a plafonului indemnizaţiei pentru creşterea copilului
Indemnizaţia pentru creşterea copiilor ar putea fi acordată integral până la doi ani, iar plafonul maxim de 3.400 de lei pe lună ar putea fi eliminat. Acestea sunt dispoziţiile unui proiect de lege adoptat astăzi de deputaţii din Comisia pentru Muncă. Este nevoie de această lege pentru creşterea natalităţii - spunea deputatul PNL Cristina Pocora.
Cristina Pocora: Mă bucură eliminarea plafonului, pentru că asta înseamnă că mamele care au un nivel de salarizare care le-ar fi permis să beneficieze şi care le permite să beneficieze de indemnizaţie mai mare de 3.400 sunt susţinute să facă copii.
Prezentă la dezbaterile din comisie, Ana Costea, ministrul muncii, a precizat că executivul va alcătui dispoziţiile de aplicare ale viitoarei legi, dar a punctat că nu susţine toate modificările adoptate de deputaţi.
Ana Costea:Nu aveam alte propuneri, atât doar că noi limităm puţin din perspectiva realizării unui echilibru şi din perspectiva evitării fraudelor şi a majorărilor de salarii care au existat. Asta a fost raţiunea pentru care s-au pus nişte plafoane, deci, să nu existe discriminări.
Proiectul de lege merge în plenul Camerei Deputaţilor pentru votul final, urmând a intra în vigoare de la 1 iulie.
Deputatul PNL Andreea Paul propune înfiinţarea Avocatului Copilului
Deputatul PNL Andreea Paul a lansat, astăzi, în dezbatere publică proiectul de lege privind înfiinţarea instituţiei Avocatul Copilului. Ea susţine că acest for este util, deoarece peste o treime din copiii României trăiesc în sărăcie, sunt victime ale abuzurilor sau sunt implicaţi în diferite infracţiuni.
Andreea Paul: Sistemul de protecţie al copilului în România lasă mult de dorit. Domeniile cu impact direct asupra dezvoltării copilului sunt tratate periferic şi, de obicei, atunci când mai apare o tragedie. După 12 ani de la adoptarea legislaţiei de protecţie, România nu are astăzi încă un mecanism de verificare a implementării prevederilor Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului. Nu mai vreau ca aceşti copii să rămână invizibili pentru politicile publice, pentru bugetul public, pentru Parlamentul României.
Iniţiativa Andreei Paul este susţinută de organizaţii neguvernamentale, dar şi de parlamentari ALDE şi UDMR.
Ministerul Sănătăţii anunţă achiziţia de incubatoare
Ministerul Sănătăţii va cumpăra aproape 600 de incubatoare, pentru toate spitalele de stat care au secţii de Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie. Ministrul Patriciu Achimaş Cadariu a precizat, astăzi, că va fi acoperit, astfel, tot necesarul de incubatoare al acestor instituţii medicale.
Achimaş Cadariu:Cele 123 de unităţi spitaliceşti la nivel naţional au raportat un necesar de 597 de incubatoare, dintre care 132 acoperă necesarul spitalelor aflate în subordinea ministerului, 9 spitale. Iar 465 pentru unităţile spitaliceşti locale, 114 spitale. Pentru acoperirea acestui necesar, Ministerul Sănătăţii a alocat un buget de 33 de milioane de lei, echivalentul a peste şapte milioane de euro.
Potrivit legislaţiei în vigoare, 10% din totalul achiziţiilor va proveni din bugetele locale, iar ministrul speră ca până la 1 iunie să fie elaborat un plan de identificare şi acoperire a principalelor nevoi din acest domeniu, precizează redactorul RRA, Marilena Frâncu.