Vaccinul împotriva hepatitei B ”lipsește din unele spitale”
Ministerul sănătăţii are probleme în a procura dozele de vaccin împotriva hepatitei B, care trebuie administrate nou-născuţilor în primele 12 ore de la naştere.
Articol de Radiojurnal, 18 Iulie 2014, 13:54
Ministerul Sănătăţii, de la Bucureşti, are probleme în a procura dozele de vaccin împotriva hepatitei B, care trebuie administrate nou-născuţilor în primele 12 ore de la naştere.
Vaccinul este inclus în planul naţional de imunizare, dar producţia furnizorilor este tot mai mică, întrucât îl introduc în vaccinuri polivalente.
Autorităţile încearcă să suplinească lipsa din anumite judeţe transferând dozele între Direcţiile de Sănătate Publică dar estimează că situaţia se va normaliza spre sfârşitul acestei luni.
Întârzierea vaccinării nu crează probleme copiilor, care pot recupera această etapă a imunizării - dă asigurări purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.
De aproape o lună copiii care se nasc în Maternitatea din Botoşani sunt externaţi fără a li se administra vaccinul împotriva hepatitei B.
Stocul s-a epuizat, iar Ministerul Sănătăţii nu a trimis alte doze din cauza nefinalizării procesului de achiziţie.
Aşa se face că peste 300 de sugari sunt expuşi riscului de îmbolnăvire cu hepatită, în plus s-au terminat şi dozele de vaccin contra tuberculozei.
”În momentul de faţă stocul de vaccin antihepatitic şi vaccin BCG pentru profilaxia tuberculozei s-a epuizat. Din declaraţii există promisiunea că la sfârşitul lunii se va reface stocul cu aceste vaccinuri”, spune Ioana Asaftei, director de îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean .
Părinţii au posibilitatea de a achiziţiona acest vaccin şi din farmacii, contracost
Imunizarea bebeluşului prin vaccinare este un proces important în primul an de viaţă - spune medicul pediatru Aurel Tinca.
”Dacă ţinem cont de faptul că boala hepatică cu virus B este din ce în ce mai frecventă atunci sigur că este lesne de nţeles de ce este atât de importantă vaccinarea antihepatită B. Şi este extrem de important ca ea să înceapă din perioada neonatală”, a mai spus medicul pediatru Aurel Tinca.
De la începerea crizei naţionale, medicii au efectuat catagrafia pentru ca în momentul în care dozele să ajungă în judeţ bebeluşii să fie vaccinaţi. Până atunci aceştea au fost trecuţi pe listele de aşteptare, spune Angela Straticiuc, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică.
”Ei rămân înscrişi pe o listă de aşteptare şi în momentul în care va veni vaccinul ei vor fi imunizaţi”, afirmă Angela Straticiuc.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani care au făcut numeroase adrese în capitală, stocurile vor fi refăcute la sfârşitul lunii.
Părinţii mai au o posibilitate de a achiziţiona acest vaccin şi din farmacii, contracost şi doar la comandă.