Vaccinarea împotriva tuberculozei, reluată
Vaccinul BCG produs de Danemarca este unul bun şi nu poate să provoace tuberculoză la copii, potrivit ministrului sănătăţii, Raed Arafat.
30 Noiembrie 2012, 10:13
Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a anunţat, vineri, că imunizarea anti-TBC cu vaccinul importat din Danemarca va fi reluată.
Raed Arafat a spus că decizia a fost luată după ce experţii străini au concluzionat că produsul este sigur, rata reacţiilor adverse uşoare sau moderate fiind una aşteptată, "de doar una la mie în România".
"Au fost raportate 134 de reacţii adverse.
"Ele au constat în noduli limfatici măriţi, care sunt complicaţii comune ale vaccinului BCG, indiferent de producător.
"În România, nu au fost semnalate complicaţii severe la acest vaccin", a declarat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat.
Potrivit raportului OMS, prezentat de Raed Arafat, se arată că nu au existat tehnici greşite de administrare ale vaccinului.
Ministrul sănătăţii spune că numărul de copii cu reacţii adverse la vaccin de la Spitalul "Marius Nasta" este mai mare pentru că aceştia au venit din mai multe judeţe.
Ministrul de resort a subliniat că oprirea temporară a vaccinărilor în România a fost decisă ca "măsură de precauţie utilă", pentru eliminarea tuturor suspiciunilor.
Vaccinul danez este folosit din 1991 şi se face în 46 de ţări.
Vaccinarea anti-TBC, stopată săptămâna trecută
Ministerul sănătăţii a decis, săptămâna trecută, să oprească temporar vaccinarea bebeluşilor împotriva tuberculozei.
Decizia a fost luată în contextul internării a zece bebeluşi la Institutul "Marius Nasta" din Capitală cu reacţii adverse severe la vaccin, o variantă importată din Danemarca.
De asemenea, mai multe cazuri au fost semnalate în Bucureşti şi în ţară de la începutul acestui an, majoritatea provenind dintr-un singur lot de vaccinuri importate.
Potrivit autorităţilor, până în prezent, peste 200.000 de copii au fost vaccinaţi cu acest produs danez.
Vaccinul împotriva tuberculozei este inclus în calendarul naţional de imunizare al Ministerului sănătăţii şi este gratuit.
Institutul Cantacuzino nu a mai putut asigura furnizarea vaccinului
Ministerul Sănătăţii a achiziţionat, în 2010, zece milioane de doze de vaccin împotriva tuberculozei pentru nou-născuţi, cu sprijinul UNICEF, după ce Institutul Cantacuzino nu a putut asigura furnizarea vaccinului.
Vaccinurile au fost distribuite gratuit în maternităţi, încercându-se astfel "prevenirea formelor invazive, hematogene de tuberculoză la copii".
Ministerul Sănătăţii a încheiat în fiecare an un contract de furnizare de vaccin BCG cu producatorul naţional de vaccinuri Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Microbiologie şi Imunologie Cantacuzino în vederea asigurării cantităţilor necesare de vaccin pentru toţi nou-născuţii din cursul anului respectiv.
În anul 2009, Institutul Cantacuzino a livrat Ministerului Sănătăţii cantităţile de vaccin necesare, însă din cauza lucrărilor de retehnologizare la linia de producţie şi înfiolare, acesta a încetat procesul de producţie din al II-lea trimestru al anului, asigurându-se astfel cantităţile necesare doar până la sfârşitul lunii ianuarie 2010.
Având în vedere că în urmă cu doi ani Institutul nu a finalizat la timp planul de retehnologizare, Ministerul Sănătăţii s-a aflat în imposibilitate de a asigura vaccinul necesar pentru copiii născuţi începând cu luna februarie 2010.