Vaccinarea antigripală începe în noiembrie
Doar 14% dintre persoanele vârstnice s-au vaccinat în sezonul 2012-2013. În râdul populaţiei generale rata de vaccinare a ajuns la 4,2%.
Articol de Marilena Frâncu, 30 Septembrie 2014, 16:07
Rata de vaccinare antigripală a populaţiei, în sezonul 2012-2013 a scăzut la persoanele vârstnice de la 20% la 14%, iar în râdul populaţiei generale rata de vaccinare a ajuns la 4,2%, în condiţiile în care recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este de minim 15% - au atras atenţia specialiştii reuniţi în cadrul Forumului Internaţional "Stop Gripa".
Preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare, medicul pediatru Oana Falup Pecurariu, a prezentat cauzele acestei scăderi:
"În primul rând, lipsa informării corecte, legate de beneficiile vaccinării; în al doilea rând, am constatat că ne este frică să ne vaccinăm. Avem tot felul de percepţii, să spunem, greşite, legate de vaccinare. Ne e frică inclusiv de înţepătura de ac.
Ne este frică de efectele secundare, fără să vedem că efectele secundare, deşi sunt posibile, sunt extrem de rare. Acestea sunt câteva din lucrurile care duc la o scădere a numărului de vaccinări."
Asociaţia Pro Imunizare în parteneriat cu Societatea Naţională de Medicină a Familiei şi Societatea Română de Microbiologie au lansat un set de recomandări pentru un program naţional eficient de imunizare împotriva gripei.
Consilierul Ministrului Sănătăţii, dr.Alexandru Rafila, a declarat că anul acesta, campania de vaccinare antigripală va începe în luna noiembrie.
El a precizat că vaccinarea scade numărul complicaţii, dar în primul rând împiedică apariţiei unei pandemii.
Dr.Rafila a adăugat că Ministerul a demarat procedurile de achiziţie publică a 500.000 de doze de vaccin, existând posibilitatea dublării acestei cantităţi dacă vor exista solicitări.
Gripa este o boală care poate fi mortală, iar principalele grupe de risc sunt reprezentate de bătrâni, bolnavi cronici, femei gravide şi copii.