Vaccinarea antigripală asigură prevenirea cu adevărat a bolii
Preşedintele Soc.Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a spus azi la "Subiectul Zilei" la Radio România Actualităţi, că ac modalitate de imunizare este larg folosită în lume.
Articol de Radiojurnal, 25 Septembrie 2019, 23:31
Campania de vaccinare antigripală pentru sezonul rece 2019-2020, a început cu imunizarea personalului medical.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a explicat astăzi la "Subiectul Zilei", la Radio România Actualităţi, că singura metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusuri gripale este vaccinarea.
Alexandru Rafila: Vaccinarea antigripală reprezintă singura modalitate de a preveni cu adevărat gripa. Din această cauză, vaccinarea este larg folosită în lume, în general, şi ar trebui să fie folosită pe scară mare şi în ţara noastră, pentru că în lipsa unei acoperiri vaccinale suficiente, virusurile gripale se transmit cu mai mare uşurinţă, adică există mai multe persoane susceptibile să facă gripa, iar acest lucru poate să ducă şi la manifestări de tip epidemic, cum au fost cele înregistrările de anul trecut. Ştiţi bine că s-au înregistrat 200 de decese datorate acestei afecţiuni.
Amimntim că a fost a propus deja şi un proiect de compensare a vaccinului antigripal pentru copiii cu vârste între 6 luni şi 5 ani.
Alexandru Rafila a explicat că aceştia fac parte dintr-o categorie vulnerabilă, iar în prezent acest vaccin nu face parte din Programul Naţional de Imunizare şi, în consecinţă, nu este gratuit. La nivel global, infecţia gripală afectează în fiecare an între 5% şi 10% dintre adulţi şi până la 30% dintre copii, provocând circa 650.000 de decese în fiecare an.
Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1,5 milioane de doze, care vor fi folosite în special pentru persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, bolnavi cronici, bătrâni, copii şi femei gravide.