"Vaccin pentru viaţă" - Importanța imunizării
Datele arată că doar 10% din populație se declară împotriva vaccinării, în timp ce jumătate dintre români sunt încă nehotărâţi.
Articol de Marilena Frâncu, 27 Aprilie 2021, 12:12
Campania de vaccinare în România a început din decembrie, iar până în prezent au fost imunizați peste trei milioane de români cu un număr de doze administrate zilnic în creștere.
Datele arată că doar 10% din populație se declară împotriva vaccinării, în timp ce jumătate dintre români sunt încă nehotărâţi și spun că și-ar schimba opțiunea dacă ar avea acces la mai multe informații care să fie convingătoare.
Omenirea traversează cel de-al treilea val al pandemiei în care numărul cazurilor grave este mai mare comparativ cu valul doi, iar vârsta celor care fac forme moderat severe și severe este în scădere.
În plus, virusul a suferit mutații genetice care produc forme de îmbolnăviri mai agresive. Într-un interviu acordat postului nostru de radio, profesor doctor Doina Azoicăi, președintele Societății române de Epidemiologie, susține că imunizarea este singura cale de a stopa efectele pandemiei.
Doina Azoicăi: Este o necesitate, dacă dorim să ajungem la normalitate. Niciun eveniment epidemiologic de tip epidemic sau pandemic nu a putut fi stăvilit doar prin măsurile non farmacologice, ci a fost nevoie de intervenția țintită prin imunizarea populației pentru a limita consecințele circulației unui agent patogen. Pentru ca un fenomen epidemiologic să evolueze și, iată, să evolueze în forma aceasta majoră de pandemie sunt necesare niște verigi, respectiv sunt necesare sursele de agent patogen, iar în cazul SARS-CoV-2 sursele știm că sunt foarte diverse reprezentate de oameni cu forme medii sau chiar forme grave; trebuie să existe moduri și căi de transmitere și, în cazul SARS-CoV-2 este o particularitate, transmiterea se face direct, mai ales prin picăturile acestea de secreții. Noi putem influența această susceptibilitate a populației la infecție numai prin intervenția unui preparat vaccinal care are ca scop stimularea imunității, crearea acelui scut protector prin anticorpi specifici îndreptați față de acest virus.
Profesor doctor Doina Azoicăi a adăugat că toate măsurile non farmacologice asociate cu imunizarea populației ne pot aduce mai aproape revenirea la o viață normală.