Vaccin pentru viaţă
Compania Johnson & Johnson a început livrările de vaccin către Uniunea Europeană. Ţara noastră va primi o primă tranșă mai devreme de data programată.
Articol de Radiojurnal, 13 Aprilie 2021, 10:32
Compania Johnson & Johnson a început livrările de vaccin către Uniunea Europeană. Ţara noastră va primi o primă tranșă mai devreme de data programată.
Practic, acest vaccin va sosi joi, 15 aprilie, și vom primi inițial aproape 60.000 de doze. În această dimineață, Marilena Frâncu a vorbit cu mai mulți specialiști despre posibilitatea ca o persoană care a făcut prima doză de vaccin cu un anumit ser să facă rapelul cu un alt tip de vaccin.
Reporter: Imunizarea cu serul AstraZeneca va continua în România - este decizia luată de autoritățile sanitare în contextul epidemiologic de la noi, dar și ca urmare a faptului că Agenția Europeană a Medicamentului a confirmat faptul că raportul beneficiu-risc al vaccinului rămâne pozitiv. La întrebarea dacă am făcut prima doză cu un anumit ser împotriva Covid-19 rapelul trebuie realizat cu același tip de vaccin răspunde Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj, într-o postare pe internet.
Răzvan Cherecheş: Dacă am făcut prima doză cu AstraZeneca, aş putea să-mi fac a doua doză, de exemplu, cu Pfizer sau Moderna? Şi răspunsul meu, nu, nu avem până în acest moment studii care să fi analizat ce se întâmplă dacă îți faci prima doză cu un anumit tip de vaccin și a doua doză cu un alt tip de vaccin. În același timp, producătorii de vaccinuri garantează produsul lor doar în condițiile în care este administrat conform prospectului, adică atât prima doză, cât și a doua doză cu același timp de vaccin. În concluzie, trebuie să facem atât prima, cât și a doua doză cu același tip de vaccin.
Reporter: Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiță, amintește simptomele care trebuie să ne determine să ne prezentăm la medic.
Valeriu Gheorghiță: O durere importantă de cap care apare la trei zile de la vaccinare și care persistă și se accentuează, în ciuda unui tratament obișnuit, care se poate asocia cu tulburări de vedere. De asemenea, dureri abdominale importante, persistente, durere în piept, dificultăți la respirație, edeme ale membrelor inferioare, apariția de pete și acele pete hemoragice la nivelul pielii în afara locului de administrare sunt semne de alarmă care pot anunța un asemenea eveniment trombotic, însă aceste semne sunt comune cu toate evenimentele trombotice care au sau nu au legătură cu vaccinarea. Tocmai de aceea, este important ca educație medicală să știm care sunt aceste semne de alarmă pentru orice persoană, indiferent că a fost sau nu a fost vaccinată până la urmă.
Reporter: Comitetul Național de Vaccinare pune la dispoziția publicului un material informativ cu posibile simptome care pot apărea după vaccinarea cu ser anti-Covid, astfel încât persoanele care s-au vaccinat sau care urmează să se vaccineze să se poată adresa în vederea unui consult medical, dacă este cazul. Materialul este disponibil pe platforma informatică Ro Vaccinare, dar și la centrele unde se efectuează imunizarea împotriva Covid.
(PH)