Vaccin pentru viaţă
Primul vaccin ajuns în România, produs de Pfizer-BioNTech, e folosit în primă fază pentru a vaccina personalul medical din spitalele de boli infecțioase din toată țara.
Articol de Florin Lepădatu, 04 Ianuarie 2021, 14:09
Primul vaccin ajuns în România, produs de Pfizer-BioNTech, e folosit în primă fază pentru a vaccina personalul medical din spitalele de boli infecțioase din toată țara. În cadrul cercetării Pfizer-BioNTech au fost /.../ 45.000 de persoane.
Adriana Turea are informații despre reacțiile adverse și precauțiile în cazul acestui vaccin care se cunosc până în prezent.
Reporter: Una dintre reacțiile adverse prezentate de producător este cea de paralizie facială temporară. Președintele Centrului pentru Inovare în Medicină, dr Marius Geantă, spune care este relevanța numărului de cazuri de paralizie temporară care au apărut în urma vaccinării.
Marius Geantă: Incidenţa lor în grupul persoanelor vaccinate este similară cu cea a populației generale, adică cu /.../ de control.
Reporter: Iar președintele Simpozionului de studii clinice România, medicul Cristina Florescu, adaugă:
Cristina Florescu: Ei au anunţat /în/ şedinţă că la peste 43.000 de participanți la studiu, doar patru cazuri de paralizie facială au apărut și nu s-a identificat o relație de cauzalitate.
Reporter: Dr. Marius Geantă menționează ca orice reacție adversă trebuie raportată.
Marius Geantă: Este indicat persoanelor care au vârsta mai mare de 16 ani, se administrează în două doze, la 21 de zile distanță.
Efectul protector, titrul de anticorpi, creşte mult, clar, după ziua a 14-a.
Asta nu înseamnă că până la a doua doză - şi eu aş spune, până la șapte zile după a doua doză - conform studiilor clinice, atunci a fost măsurat titrul de anticorpi, deci, până atunci nimeni nu trebuie să se considere protejat, să renunțe la mască.
Iar precauţiile ţin de, dacă persoana respectivă ia un tratament anticoagulant sau nu, dacă persoana respectivă este într-o situație de a avea imunosupresie, suferă de un anumit tip de cancer, este sub tratament sau alte cauze, cum ar fi HIV-SIDA, apoi, infecțiile asociate cu o febră crescută, toate acestea sunt precauţii, nu sunt contraindicaţii.
Reporter: Dr. Marius Geantă a mai adăugat că în cazul alergiilor la componentele vaccinului sau în cazul alergiilor severe, vaccinarea este contraindicată din punctul de vedere al FDA, iar în viziunea agenției britanice, reprezintă o măsură de siguranță sporită, însă persoana care se vaccinează trebuie să comunice toate datele din istoricul medical, pentru a se lua o decizie informată.