V. Gheorghiță: Cei cu imunitate scăzută au nevoie de trei doze de vaccin
Pacienții oncologici, cei cu transplant și alte categorii de persoane cu imunitate scăzută din cauza unor tratamente sau a unor afecțiuni se încadrează în această grupă de risc.
Articol de Radiojurnal, 12 Octombrie 2021, 17:30
Persoanele cu imunitate scăzută au nevoie de trei doze de vaccin anti-COVID-19 încă de la schema inițială, din cauza răspunsului slab pe care îl are organismul în comparație cu cei care nu au probleme cu sistemul imunitar, a explicat astăzi coordonatorul Campaniei Naționale de Imunizare, doctorul Valeriu Gheorghiță.
Pacienții oncologici, cei cu transplant și alte categorii de persoane cu imunitate scăzută din cauza unor tratamente sau a unor afecțiuni se încadrează în această grupă considerată cu risc crescut, a precizat doctorul Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță: În aceste situații datele științifice ne arată că după primele două doze de vaccin procentul celor care dezvoltă anticorpi în valoare protectoare este estimat la circa 40%, mult sub valoarea la restul populației care se vaccinează cu două doze, și atunci adăugarea unei doze suplimentare la aceste două doze inițiale duce la creșterea răspunsului imun, astfel încât la aceste persoane cu imunodepresie severă schema inițială de vaccinare va avea trei doze: doza trei la o lună după doza doi și tot acestei persoane este foarte probabil ca după cel puțin 6 luni să aibă și ele nevoie de un rapel. Deci, în situația aceasta particulară vorbim de o schemă de trei plus unu.
Pentru celelalte persoane fără probleme de imunitate este recomandată administrarea unui rapel suplimentar la șase luni de la completarea schemei de vaccinare anti-COVID-19, a stabilit recent Agenția Europeană a Medicamentului.